Advertise with us. Click for details.

Chipp2: Historisk Ivy League-skapare lever vidare

Chipp Tailors, 1950.

Vid sidan av giganterna J. Press och Brooks Brothers fanns länge en rad mindre butiker och tillverkare som sålde och skapade den klassiska Ivy League-stilen. Kvar i dag är bara en handfull, till exempel O’Connells i Buffalo och Andover Shop i Cambridge Massachusetts. Men en herrekipering som fortfarande lever (om än i annat format) är Chipp/Winston Tailors.

Katalog från Chipp, se fler bilder här.

Chipp Tailors startades på 1947-talet i New York på Madison Avenue av en man vid namn Sidney Winston, som sedan tonåren hade arbetat som säljare på J. Press. Verksamheten växte snabbt och som mest hade Winston över 30 skräddare och 10 säljare. Winstons nisch intill jättarna Brooks Brothers, J. Press och Paul Stuart, som alla låg bara några hundra meter från butiken, var att specialsy plagg. Medan de andra aktörerna satsade mer och mer på fabrikstillverkade kostymer, erbjöd Winston sina kunder skräddarsytt och måttsytt. Han lade stort fokus vid roliga detaljer som ett färgstarkt kavajfoder eller byxor i galna färger. Winston var också en klädentreprenör och sägs vara fadern till bland annat madraskavajen.

På kundlistan fanns bland andra John F. Kennedy och en av 1900-talet mest framgångsrika vd:ar, Thomas J Watson för IBM.

Kennedy i en av Chipp:s kostymer.

Thomas J Watson, var alltid oklanderligt klädd.

I dag finns verksamheten fortfarande kvar om än i liten annan form och drivs av sonen Paul. Butiken på Madison Avenue är sedan länge borta och idag håller Winston Tailors, som skrädderiet numera heter, till i fojen i en av Manhattans många skyskrapor (28W 44th Street).

Entrén är inte mycket för världen, men väl inne väntar en guldgruva.

Paul som i dag är drygt 70 år har arbetat i affären i över 50 år. Förutom måttsydda (cirka $1000-1500) och skräddarsydda kostymer ($2000-3000) samt byxor ($250+) har Paul också ett stort utbud av unika slipsar och andra accessoarer som säljs under varumärket Chipp2. Det här är en verkligen en guldgruva. Till exempel finns vackra grenadineslipsar  i över tio olika färger till ett riktigt fyndpris, $50. Samma slipsar kostar $70-90 hos till exempel J. Press och i Sverige, ja – om du nu lyckas hitta en sån slips i Sverige – då hade prislappen garanterat varit 900 kronor.

Utöver klassiska modeller i hög kvalitet (alla slipsar är gjorda i tyg från Italien eller England och tillverkade i USA) så är Chipp2 känd för sina busiga slipsar som får Vineyard Vines att kännas tråkigt. Delar av utbudet går att beställa direkt från Chipp2:s hemsida. Paul berättade att om allt går enligt plan så kommer det också att komma en ny bättre hemsida till hösten där alla slipsar, plus en hel del vintagemodeller, ska finnas.

Ett urval av roliga slipsar, alla har en särskild betydelse, ofta i form av en rebus eller ordlek. Se till exempel här.

“Bullshit-tie”.

Chipp2 har också ett enormt utbud av hundslipsar, i princip alla raser du kan tänka dig finns i en eller flera kombinationer. Bild från Fine Gentleman.

“Raining cats and dogs-tie”

 Paul Winston är en sann gentleman och en kort pratstund med honom är i sig värt ett besök. Stilmässigt bär han sedan tonåren alltid rosa button down-skjorta, hans pappa fick till och med säga åt honom att han nog inte skulle ha det till smoking – så han lät sy upp en rosa smokingskjorta istället. Annars är dets mest flannellbyxor, chinos och en blå blazer som gäller. Utomhus alltid penny loafers och i butiken, Crocs.

Hemma i Stockholm. Klart man ler när man har en “Wiener-tie” runt halsen.

evening dresses online australia,christian louboutin sale uk,ralph lauren outlet,ralph lauren italia shop online,michael kors ukRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Comments on Chipp2: Historisk Ivy League-skapare lever vidare

 1. Robert
  September 7, 2013 at 23:27 (2 years ago)

  Flanellbyxor och Foppa-tofflor, ja mycket ska man se innan man dör. Trodde ändå att en dylik ikon hade någon form av stil men tydligen inte. I övrigt verkar det vara en fantastisk affär

  Reply
  • Per
   September 8, 2013 at 00:43 (2 years ago)

   Vem bryr sig? Ett par Crocs är säkrert skönt att ha i butiken under sommaren. I USA har Crocs heller inte samma stämpel som här hemma i Sverige. Utan det är mer en collegegrej samt nåt man ser hos well-to-do pensionärer i Florida. Hur som helst, Paul är nu ingen ikon för sin personliga stil utan för att han håller liv i arvet och tillhandahåller högklassiga plagg till ett bra pris.

   Reply
 2. ali
  September 9, 2013 at 20:37 (2 years ago)

  Fantastiskt inlägg! Mer inlägg i den här klassen!

  Reply
 3. Erik S
  September 11, 2013 at 11:08 (2 years ago)

  Manligheter,

  Har ni några erfareneheter av chinos från Jack Donnelly? De utvärderingar jag läst verkar vara ganska överens om att byxorna är jämställda med Bills Khakis. Priset, $75 inkl. rabatten man får från the Daily Prep och frakt skulle isfåfall göra dem till ett overkligt bra fynd.

  Nu letar jag efter Manchesterbyxor inför hösten. Bills Khakis har ett par som säkert är fantastiska men priset, $225, gör att jag ryggar lite. Några tips?

  Reply
  • Per
   September 13, 2013 at 14:50 (2 years ago)

   Hej! Ingen egen erfarenhet av Jack Donnelly men kommer att beställa ett par vid tillfälle. Bills är rätt dyra, något billigare är Orvis och Brooks Brothers. Även Ralph Lauren brukar har fina modeller. Ännu mer prisvärda alternativ finns från L.L. Bean, Land’s End, CT Shirts, Joseph Turner m fl.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Comment *