Advertise with us. Click for details.

Avslöjandet av WASP 101

wasp2

IvyStyle.com har valt att avslöja vem som driver bloggen WASP101. Mycket tyder på att mannen bakom WASP101 är den republikanska politikern Bryan Holloway som sitter i North Carolinas delstatskongress.

Den som läser amerikanska stilforum har sannolikt sett den välkända bloggen WASP101 författad av pseudonymen “Richard”. Under åren har bloggen blivit häcklad och många läsare har fått en slags hatkärlek till den. Det finns till och med bloggar som helt ägnar sig åt att kritisera WASP101. Richard skryter ofta, både om sin stil och sitt umgänge. Man får snabbt uppfattningen att det här är en kille som poserar. Det hela blir inte bättre av att han ger uttryck för en dålig kvinnosyn och nedsättande attityd till vanligt folk och demokrater. Han har också gjort en del tveksamma klädval och har en förmåga att hacka på andra stilintresserade. Kort och gott: Richard från WASP101 framstår som något av en “douchebag”.

Även om WASP101s-stil känns lite som en kostym så är det kul med någon som anstränger sig och bjuder på sig själv.

Genom åren har Richard också varit huvudperson i en rad bloggskandaler. Den mest kända incidenten är förmodligen när han efter att ha blivit anklagad att vara tjock (en standardkommentar i bloggosfären) blev så upprörd att han tillslut poserade i bar överkropp. (Eftersom vi till vardags jobbar med kommunikation: detta var inte en optimal mediestrategi för att få debatten att lägga sig).

Med detta sagt så har WASP101 genom åren bjudit på en del intressanta inlägg med inköpstips och guider till hur man bygger upp en garderob med preppykläder. Hur som helst har nu personen bakom Richard och bloggen WASP101 avslöjats av Christian på IvyStyle.com efter ett tips från en anonym läsare. Mycket tyder på att mannen bakom WASP är den republikanska politikern Bryan Holloway som sitter i North Carolinas House of Representative (läs om hans politiska plattform här).

Med tanke på bloggens innehåll har det blivit något av en story i lokalpressen och även nationell media. Sannolikt kommer nyheten att sprida sig ytterligare. Särskilt som Bryan har förnekat att han är personen bakom “Richard”. Mycket tyder dock på att det verkligen är han, framför allt då bloggen, med alla tillhörande Facebookkonton etcetera, togs bort då Christian från Ivy Style kontaktade Bryans assistent och frågade. Bloggen finns sparad här.

Först två uppenbara saker 1) Det är dumt att driva en anonym blogg när man är en offentlig person 2) Blir man “avslöjad” att ha skrivit en anonym blogg ska man inte ljuga. Det enda att göra är att säga att det mest är ett roligt hobbyprojekt och inget som man skäms över. Gör man det inte utan stänger ner bloggen och förnekar allt, verkar det som man har något att dölja.

I Sverige hade detta aldrig hänt. Varför? Det hade tagit personer på Flashback max en förmiddag att koppla samman “Richard” med den verkliga politikern Bryan. Nu tog det ett års (!) intensivt undersökningsarbete av en än så länge anonym individ, som uppvisat nästan sjuklig besatthet i frågan. Här är bara en av många åtgärder han vidtagit:

“For instance, he talks about visiting outlets in North Carolina (specifically Brooks Brothers). When pushed about his residence he claims that he lives within a few hours of the outlets. I drew a two-hour radius and worked out from the outlet location. I googled and contacted countless PR firms [Richard hade på sin blogg uppgett att han arbetade med PR] within the circle, but always a dead end. Those are but a few things I looked at.”

Läs mer om det bisarra sökandet här.

Vi tycker att det hela är en sorglig historia. För det första: Vad vi vet finns det inget innehåll på WASP101 som kan betraktas som så politiskt, att det motiverar den klappjakt som nu pågår. Visst var bloggen tidvis hopplös. Men det är inte som att Bryan har drivit en konspirationsblogg om 9/11: han och hans bekanta har bloggat om kläderDet är uppenbart att Bryan, hans fru och några av kollegerna på Bryans kontor har haft bloggen som ett kul projekt som de ville hålla borta från allmänhetens ljus.

North Carolina är inte New York eller Stockholm. Att en man är klädintresserad och fantiserar om slott kan leda till en massa spekulationer: en av de första kommentarerna till nyheten var att Brandy var gay. USA är på sina håll fortfarande en inskränkt värld.

Mest beklagansvärt i historien är Christian Chensvolds agerande och skuggan faller också främst över honom. Hans blogg Ivy Style har över 50 000 läsare. Christian Chensvolds skriver kolumner för såväl Huffington Post och andra tidskrifter. Han verkar ha goda kontakter med modevärlden i New York och är vad man skulle kunna kalla för en makthavare inom den snäva världen som rör amerikanskt preppymode.

Varför en person med en sådan stor plattform skulle ägna en massa tid åt att förlöjliga en liten blogg som WASP101 är bortom allt förstånd. Det hela blir extra märkligt eftersom det är Chensvolds eviga dissande av WASP101 som alls har gjort WASP101 känd. Att Christian nu väljer att gå ett steg längre och offentliggöra en person som valt att vara anonym är inte oproblematiskt; Chensvold framstår nu som missunnsam på gränsen till elak. Trist då Ivy Style är en av nätets absolut bästa bloggar inom vår genre.

En sista och mycket viktig poäng: Chensvold skriver till sitt försvar att “Richard of WASP 101 had no business blogging“.  Visst är Chensvold fri att tycka det. Men faktum är att det inte är hans eller någons annas plats att avgöra vem som ska blogga eller inte. Den enda som kan bestämma om det är Richards “business” att blogga är Richard själv. Och om man inte gillar en blogg så finns det en mycket enkel lösning på problemet: sluta läs den.

Tillägg: Två andra anonyma preppybloggar har i och med avslöjandet valt att stänga sina sidor; WASP Decor och Boxing The Compass. Sannolikt kommer fler och hoppa av.

Läs bra kommentarer om händelsen från Thriftstorepreppy och om Chensvolds agerande här.

zp8497586rqRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Comments on Avslöjandet av WASP 101

 1. CB
  June 2, 2013 at 18:49 (2 years ago)

  Kul att ni uppmärksammar den här soppan! Håller med om er analys. Oavsett vad man tycker om WASP 101 så tappar CC cred här. Han borde skött det snyggare och tror han kommer ångra sig. What goes around comes around som det heter…

  • Per
   June 2, 2013 at 20:15 (2 years ago)

   “What goes around comes around som det heter”, exakt! Vid liknande situationer kommer jag ofta att tänka på filmen Carlito’s Way där Al Pacinos karaktär ger en gangster spelad av John Leguizamo en massa stryk på en nattklubb. I samma stund som han gör det vet han att gangstern kommer att hämnas förr eller senare, filmen slutar också mycket riktigt med att gangstern hämnas. Så den ondödiga förnedringen blir till slut Carlito’s fall. En brutal film men sensmoralen går att applicera i många situationer.

   T ex finns det en politisk dimenson också, man kan fråga sig om Christan gjort detta om WASP101 hade visat sig vara driven av en demokrat? Plockar t ex Huffington Post upp storyn kommer det bli en partisak av det hela.
   Bryan som Christian avsöljat har trots allt lyckats knipa en plats i delstashuset vid en relativt ung ålder och är därmed sannolikt någon form av broiler inom det republikanska partiet i NC med det följer en hel del kontakter. Christian kan komma att få många fiender i och med detta samtidigt som Ivy Style riskerar att politiseras.

   Intressant att se hur det hela utvecklas.

   • CB
    June 3, 2013 at 16:37 (2 years ago)

    Om det här är politiskt så gör det ju saken något mer förståelig. I amerikansk politik är ju det mesta tillåtet. CC måste ju tyckt att det var alldeles för bra för att vara sant när han fick reda på vem “Richard” egentligen var. Tycker dock den triumferande tonen från de första inläggen lagt sig och CC verkar mer på defensiven nu, med korta, lite smått arroganta svar. Följer detta med den spänning som endast en fejd mellan två stilbloggare kan skapa.

 2. David
  June 2, 2013 at 22:55 (2 years ago)

  Intressant “take” på det hela. Håller verkligen med om det du säger, Per, att det är trist hur CC agerar. Vem är han att hänga ut Holloway? Tala om att sparka nedåt.

 3. Rob
  June 2, 2013 at 23:23 (2 years ago)

  I must agree with you completely. While I didn’t agree with Richard’s style sense on every occasion, I did enjoy his blog and felt he was free to publish anonymously as he so did wish to do. The fact that so much attention has been brought to this per Chensvold’s doing is quite sad to say the very least. He was not in the position and should never have stooped to such a level….

 4. Lupizza
  June 3, 2013 at 08:05 (2 years ago)

  Jaså Per, du finns på flashback? Själv blev jag nyligen bannad i en månad pga ohörsamhet. :(

  • Per
   June 3, 2013 at 11:31 (2 years ago)

   Nix, har aldrig skrivt något på Flashback men det hör till ren allmänbildning att känna till hur forumet fungerar. T ex vann “flashback” ett journalistpris för något år sedan för bevakningen av fallet i Bjästa. Överlag är det ett intressant och bra fenomen.

   • Lupizza
    June 3, 2013 at 12:42 (2 years ago)

    Håller med.

 5. Marcus
  June 5, 2013 at 16:39 (2 years ago)

  Ber om ursäkt att jag inte kommentarer om artikeln. Men älskar din blogg men bor dessvärre i Malmö och jag funderar på att byta frisör. Minns ditt inlägg om den trevliga herr salongen i Stockholm men känns lite extremt att pendla för en klippning. Så jag undrar om du har någon koll eller kan fråga bland läsarna om de har några tips.

  // Marcus