Advertise with us. Click for details.

Dunvästen – preppyfavoriten från 70-talet

shaggy dog sweater

Quiltad dunväst från Ralph Lauren, Shaggy Dog-tröja från J. Press, twillskjorta, skinnhandskar och lamullsscarf från Land's End och manchesterbyxor med hundar från Orvis.

LL. Bean Boots och raggsockor från LL. Bean.

Efter Ivy League-stilens gyllene år på 50- och 60-talet fylldes campusområdena på 70-talet med utsvängda jeans och hippies med gitarrer. Men även om man själv inte var hippie, blev casualplagg mer populära, särskilt hiking- och fritidsplagg; anoraks, gummistövlar och i slutet av 70-talet: dunjackor.

Studenter vid Dartmouth i slutet av 1970-talet. Unisexstilen har slagit igenom stort och kommer från och med nu att bli en viktig grundkompent i preppymodet. Om man bortser från skorna skulle killen och tjejen kunna byta plagg med varandra, även om så klart passformen skulle behöva anpassas. Observera bluchermoccasinerna, sannolikt från L.L. Bean. 

Någonstans här sker även steget över från J. Press och Brooks Brothers Ivy League-stil till det nedklädda preppymode vi har i dag, som blommade ut i sin  helhet under 80-talet.

Dunvästen är ett av många plagg som får sitt riktiga genomslag på 70-talet. Sportig, nonchalant, tidlös design och lätt att matcha, västen har allt som krävs för att kvala in som ett riktigt preppyplagg. Sveriges klimat gör inte västen lika användbar som i stora delar av USA och Europa, men runt nollgradigt och uppåt är det ett perfekt plagg de dagar som inte kräver kavaj. Förutom att man känner sig fri i en väst så är det kul plagg att ha i garderoben, då västen går att kombinera på en massa olika sätt. En vanlig jacka eller rock täcker upp så pass mycket att det ofta inte spelar någon roll vad man har på sig under. Med en väst däremot blir allt mer synligt vilket är kul om du har fina tröjor i garderoben.

Ett säkert alternativ är att satsa på en mörkblå, grön eller röd modell. Helst utan emblem eller annat som stör. Land's End, L.L. Bean, Penfield och Woolrich gör fina modeller. Ett svenskt alternativ är så klart Fjällräven. En quiltad variant som modellen ovan finns hos bland annat hos Barbour och Ralph Lauren.

Klassiskt uppslag ur Lisa Birnbachs “Preppy Handbook” (se mer här).

Även klassiska märken hakade på västtrenden, här i en annons från 1979.

En medlem från Ask Andy Trad Forum i sin gröna L.L. Bean-väst. Klassiskt och snyggt.

Axel Grant med vän. Se hans blogg här.

Unabashedly Prep kör med västen ovanpå kavajen. Se fler exempel på det här.

zp8497586rqRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Comments on Dunvästen – preppyfavoriten från 70-talet

 1. Andrew
  February 24, 2013 at 11:57 (3 years ago)

  Fin tröja, väst och halsduk (ta bort etiketten) och skor. Critterbyxorna är däremot riktiga pajiga clownbyxor.

  • Per
   February 24, 2013 at 12:17 (3 years ago)

   Critterbyxorna är kung, det vet alla. :)

 2. Charlton
  February 24, 2013 at 13:13 (3 years ago)

  Måste uttrycka min förtjusning över kombinationen critterbyxor och duck hunting boots.
  Synd om inte alla fattar exakt hur rätt det blir….iaf grymt preppy