Advertise with us. Click for details.

J. Press nya satsning: York Street

York Street Heritage

J. Press York Street har öppnat.

I veckan stängde Ralph Lauren ner sitt märke Rugby, som sedan 2004 sålt en uppdaterad och lätt ironisk preppystil. I år kommer även brittiska Jack Wills att stänga ner sitt trendiga märke Aubin & Wills. Det är två tecken i tiden på att den preppyvåg som sköljt över stora delar av den traditionella modescenen håller på att ebba ut. Adam Welch, redaktör på modetidningen Wonderland, sammanfattar utvecklingen i en intervju i The Independent:

Both brands already do a really good line in preppy menswear, but trying to expand the idea of what that is has not worked. The preppy look is not going to go away, but there’s not such a demand for collegiate-style clothes that each brand needs to cater for different markets.

Samtidigt som preppymärken avvecklas, slår den gamla Ivy League-legenden J. Press för första gången sedan 1960-talet upp dörrarna för ungdomliga J. Press York Street Collection. Förutom en ny hemsida har de också en butik  på 304 Bleecker Street i Greenwich Village, inte så långt ifrån den plats där Rugby hade sin butik.

Det är ingen ung preppystil som J. Press har satsat på. Istället är det en mer skräddad look, liknande Brooks Brothers Black Fleece. De traditionella Ivy League-elementen finns fortarande där, 2/3 roll och utanpåliggande fickor. Plaggen är usal suspects: klubblazer, poplinkostym och patchworkedkavajer. Användbara och klassiska plagg, men med en modern passform.

Även om priserna är rätt höga (från $500 och uppåt för en kavaj) finns det säkert en potentiell kundkrets. Frågan är varför denna kundkrets ska välja just J. Press? Det är få  plagg som känns unika för J. Press, i princip allt skulle kunna vara en del av Ralph Laurens basutbud, Brooks Brothers Cambridge-linje eller varför inte Hicky Freeman eller Paul Stuart.

J. Press nya skjortor skulle kunna ha varit unika om kragen hade varit lite större och haft en bättre “roll”, men tyvärr ser det nu ut att vara nästan exakt samma typ av oxfordskjorta som exempelvis Gant Rugger säljer. En ljuspunkt är flugorna – små flugor i bra kvalitet kan vara svårt att hitta.

J. Press japanska ägare har gjort sin hemläxa och rådfrågat många välbetalda konsulter – och dessutom anlitat designteamet Ariel and Shimon Ovadia – för ta fram kollektionen. Men det känns som är sena på bollen och tyvärr också som att märket inte riktigt bidrar med något nytt till preppyscenen. Men det är kul att J. Press tar initiativet. Förhoppningvis kan de nu locka fler kunder till J. Press traditionella kollektioner – där de riktiga juvelerna finns.

Missa inte vårt inlägg från J. Press butik på Madison Avenue.

zp8497586rqRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Comments on J. Press nya satsning: York Street

 1. bstark
  February 10, 2013 at 10:05 (3 years ago)

  Att Rugby lägger ner kände jag faktiskt inte till. Det var en relativt ny bekantskap som nu ser ut att bli en kortvarig sådan. Synd, för de hade mycket som föll mig i smaken och var en stakt bidragande orsak till min överfulla resväska från London sist.

 2. Nils
  February 10, 2013 at 16:47 (3 years ago)

  Alldeles för korta kavajer och byxor med låg midja är inte mycket att hänga upp i granen, hoppas att de inser detta och går tillbaka till deras förra.
  Även om jag inte påverkas av detta då jag köper deras kläder second hand så känns det tråkigt.
  Det känns bara som ett strävt försök till att nå den yngre generationen.

  • Per
   February 10, 2013 at 18:34 (3 years ago)

   Håller med om att kavajerna är för korta och midjan för låg, men som tur är finns alltså “riktiga” J. Press kvar och har till och med fått en ny fin onlinebutik.

 3. CB
  February 11, 2013 at 07:35 (3 years ago)

  Blev besviken när jag hörde om planerna på att lägga ner Rugby. Även om många plagg var parodier på sig själva så var de lite av en frisk fläkt och butikerna var härligt inredda. Tror dock inte att nedläggningen har så mycket med någon utebbande preppyvåg att göra, utan snarare med ekonomi och varumärke.

 4. Erik S
  February 14, 2013 at 13:21 (3 years ago)

  Manligheter,

  Hur kommer det sig att argumenten som fördes för/emot Prada som ägare av Church’s (se t.ex. inlägget Church’s förfall kartlagt) inte är direkt applicerbara på det som just nu håller på att ske med J Press?

  Visst, det rör sig fortfarande om ett mycket litet steg, snarast en antydning bara, men finns det egentligen någon återvändo?

  • Per
   February 15, 2013 at 10:27 (3 years ago)

   För att J. Press ordinarie utbud hitintills inte har drabbats av satsningar, tvärtom har man fått en ny hemsida och vårkollektionen ser mycket bra ut. Tycker J. Press överlag haft en positiv utveckling de senaste åren med flera intressanta och klassiska plagg varje säsong, till exemepl tredelade kostymer i tweed (som just nu är på rea).