Advertise with us. Click for details.

Hur klär man sig för TV?

Idag medverkade Per i  SVT:s program Gomorron Sverige för att diskutera hur partier använder sig av opinionsundersökningar.  Att välja klädsel inför nyhetssändningar är annorlunda än när du väljer klädsel för presentationer och föredrag. Publiken är mycket större och de tekniska förutsättningarna ställer helt andra krav. Här är några råd värda att tänka på om du skulle hamna framför en TV-kamera:

–       Undvik mönstrade kläder. Filmkameror gör att intensiva mönster som fiskbensmönstrat och smårutigt ser stökigt ut, så satsa på en enfärgad tröja eller kavaj. Detta gäller även slipsar; välj en så ren modell som möjligt.

–       Tänk noga på vilka färger som passar dig. Färger blir ofta mer intenstiva i TV än i verkligheten, så var försiktig med starka färger som rött och rosa,  risken är stor att kontrasten blir för stor och att all energi – och därmed uppmärksamhet – dras från ditt ansikte. Med rött och rosa kommer du därtill att förstärka nervositets-rodnad eller andra röda partier i ansiktet.

–       Målet är att tittarna ska ha all sin uppmärksamhet på ditt ansikte, inte dina kläder. Det gäller alltid, men det är extra noga när man är i TV. Försök därför ha en sammansatt och enhetlig stil där inget enskilt plagg står ut för mycket. Eftersom filmkameror också har en tendens att “lägga på några kilo” är det extra viktigt att blicken dras till de mer smickrande partierna.

–       “Dress in a simple, boring manner, unless you are a fashion designer” lär ha varit brittiska BBC:s rekommendationer för sina gäster. Riktigt så strikt behöver man kanske inte vara, som vanligt beror det på vad man vill kommunicera, men till skillnad från andra presentationer då man har gott om tid att vinna över publiken till sin sida är ett TV-inslag bara några minuter. All tid som tittaren lägger på att titta på dina kläder är därmed bortkastat. Samtidigt kan en tråkig och trött klädsel ge ett oengagerat intryck (något som är förhållandevis vanligt i svensk tv) särskilt när statstjänstemän och forskare ska intervjuas. Gör istället som en amerikansk politiker, klä dig välordnat, med utgångspunkt i din egen stil.

–       Håll publiken i åtanke. När man väljer kläder inför en presentation eller ett föredrag går det ofta att anpassa klädseln efter publiken. Ska man tala på en lokal Rotaryklubb är det bara roligt om man har klubblazer och fluga, är det istället forskare i publiken är det bäst att lämna blazern hemma och ta fram tweed- eller manchesterkavajen osv. I TV går det inte att anpassa sig lika lätt då publiken är så mycket större. Det är ytterligare ett skäl klä sig klassiskt och städat.

–       En TV-sändning tarvar tyvärr smink, dels för att du inte ska se så blek ut men framförallt för att alla strålkastare och kameror kommer få dig att se glansig ut. Därför sminkas alla inför en TV-sändning, tyvärr gör det att du kan se lite väl foffad ut (som Per i dagens intervju) men det är bättre än alternativet.

zp8497586rqRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 Comments on Hur klär man sig för TV?

 1. Lupizza
  January 31, 2013 at 17:30 (3 years ago)

  Äsch, missade dig med några minuter… Vilket parti röstar du på själv då, Per? 😀

  • Per
   January 31, 2013 at 21:07 (3 years ago)

   Då kan du se inslaget i inlägget ovan eller klicka här.

   Bestämmer mig inte förrens nån vecka innan valet. Är en s k taktikröstare.

   • Lupizza
    January 31, 2013 at 21:49 (3 years ago)

    Jo men det är inte samma sak. :/

 2. Alex
  January 31, 2013 at 18:04 (3 years ago)

  Kul inlägg!
  En helt annat ämne: Jag har aldrig sett Per med ett armbandsur. Gillar han inte att bära detta eller avsätts det medel för att köpa en JL Reverso eller motsvarande i framtiden?

  • Per
   January 31, 2013 at 21:17 (3 years ago)

   Tack! Gillar armbandsur men det har inte blivit av att jag köpt något, prioriterat annat istället (vilket iof är ett tecken på hur mycket jag verkligen gillar armbandsur), men jag ägde en Tissot förut men sålde den på Blocket förra året. Hade inte burit den på tre år. Funderar på att köpa en Hamilton men det kommer nog att dörja. Kom gärna med tips på fina ur.

 3. Johannes
  February 1, 2013 at 00:21 (3 years ago)

  Kul, du gjorde verkligen en bra insats. Mera Per på TV inför valet 2014!

 4. Calle
  February 1, 2013 at 08:14 (3 years ago)

  Håller med, bra insats. Intressant och proffsigt men samtidigt avslappnat – gick rakt genom ruta!

 5. CustomErik
  February 1, 2013 at 08:59 (3 years ago)

  Bra inslag och snygg klädsel – snudd på onödigt snyggt med tanke på hur andra experter (eller egentligen alla gäster och för all del programvärdarna) klär sig.

  Foffad? Jag är inte hundra på vad det betyder, men om det har med sminket att göra så tyckte jag inte det såg så tokigt ut.

 6. CB
  February 1, 2013 at 09:15 (3 years ago)

  Mycket imponerande måste jag säga.

 7. Douglas
  February 1, 2013 at 16:45 (3 years ago)

  Mycket bra!

  Hur förklarar du SD:s stora framgångar det senaste halvåret (dubblering enligt flertalet opinionsbolag och även via ett medelvärde)?

  Jag tycker att det är mycket konstigt att statsvetare/opinionsanalytiker endast säger att det är pga “arbetslöshet” och inte pga missnöje med invandring.

  Jag är, oavsett, avundsjuk både på dina kläder i inslaget och ditt jobb.

  • Per
   February 2, 2013 at 17:36 (3 years ago)

   Tack Douglas!

   Gällande SD:s opinionsutveckling så blir det lätt känsligt och det är lättare än vanligt att tolka in sina egna värderingar och föreställningar och inte se nyktert på situationen. Det har t ex alltid funnits en invandringskritisk opinion i Sverige, så den stora frågan är egentligen inte varför SD kom in i riksdagen 2010 utan varför det skedde först nu?
   Det som skett de senaste åren är att den invandringskritiska opinionen minskat (se SOM-insitutet) men frågan ökat i betydelse för val av parti – särskilt bland dem som är invandringskritiska. En delförklaring till denna ökning är sannolikt arbetslösheten, men man ska inte tillmäta den för stor betydelse, det finns mycket som händer i vårt samhälle och omvärld som påverkar. Nu ska det här inte bli en opinionsblogg så jag kommer inte gå in något mer djupgående kring detta, men det var i alla fall några tankar :)

 8. Uffe
  February 1, 2013 at 17:49 (3 years ago)

  Stabilt! Mycket bra jobbat, Per. Proffsigt, trovärdigt, snyggt och förtroendeingivande.

 9. Per
  February 2, 2013 at 17:41 (3 years ago)

  Stort tack alla för positiv feedback!

 10. Kejsaren
  February 2, 2013 at 18:26 (3 years ago)

  Hej
  Nyttjar kommentarsfältet lite. Har två ll bean chamois cloth skjortot som jag vill bli av med. En röd och en gul. Båda storlek xl – tall. Båda tvättade ca tre-fyra ggr. Säljes pga viktminskning. Pris 200:- st. Finns i malmö, kan skickas.
  Kolla http://www.llbean.com/llb/shop/22611?feat=Mens%20Beans%20Chamois%20Cloth%20Shirt-SR0&page=bean-s-chamois-cloth-shirt

  Intresserad? Maila på magnus(a)kayser.se

  Tack för en superblogg! Kul o se dig i tv.
  Magnus

 11. G
  February 2, 2013 at 22:13 (3 years ago)

  Instämmer helt och hållet med ovanstående kommentarer. Allra mest gillar jag att du ger ett väldigt ödmjukt och sympatiskt intryck. Det är mer värt än alla OCBD-skjortor och sack suits i världen om du frågar mig, men det ena utesluter naturligtvis inte det andra och det var ju trots allt kläderna som fick mig att upptäcka denna blogg för ett drygt år sedan :).

 12. Daniel
  February 4, 2013 at 20:28 (3 years ago)

  Riktigt bra, skarpt !

 13. Peter
  March 10, 2013 at 01:15 (2 years ago)

  Per, vilken typ av kostym använder du där?