Advertise with us. Click for details.

Kort guide: Köpa säng

20120226-104748.jpg

Daniel Cummings är VD på Sänghuset Elgen på Karlavägen som har en hel del varumärken. Klädsel: LL Bean Duck Hunting Boots, manchesterbyxor från B&B, shetlandströja från O'Connells. Daniels glasögon från Rayban.

Det finns två materiella saker som definierar att bli vuxen, vid sidan om att ha barn: det första är att ha en riktig säng. Och det andra är att ha en riktig soffa. Ingen måttsydd kostym i världen kan slå dessa två ägodelar när det kommer till vuxenpoäng.

Det finns i huvudsak tre typer av sängar: Ramsäng (tänk enkla modellen på IKEA), kontinentalsäng (tänk hotellsäng med flera madrasser) och ställbara sängar. Att investera i en bra säng har många självklara fördelar, man sover bättre och det är bättre för kroppen; man känner sig som en bättre människa.

Så vilken säng ska man då köpa?

Det första man ska börja med att göra är lokalisera ett tillfälle när man verkligen sov riktigt bra. Yale Hotel i New Haven har en säng som Lydiah har drömt om länge, stoppad med riktigt dun i många olika lager. Att sikta in sig på en sådan säng är nog klokt; hotell har incitamenten och kunskapen som krävs för att köpa hållbara, sköna sängar till ett rimligt pris. Tyvärr är det svårt att shippa över sängar till Sverige, så den svenska marknaden fick räcka den här gången.

Segmentet som vi har kollat in är mellanprisklass, det vill säga mellan 10 000-50 000 kronor. Här är våra reflektioner:

IKEA-sängar är fortfarande populära även om det känns som att storhetstiden var förra decenniet. Fördelen med IKEA är priset, men går man över 10 000 kronorssängen på IKEA står inte kvaliteten i paritet med priset. (Ett annat märke i denna prisklass är Erdal of Sweden.)

Kungsängen är det märke som har övertagit IKEA:s roll; märket finns på många håll i Sverige och alltid har kampanjpris. För drygt 14 000 kronor får man en 180cm kontinentalsäng. Intrycket man får av Kungsängen är att de har lite bättre kvalitet än IKEA, det känns mer som en riktig säng.

Men det finns många andra märken som erbjuder sängar i samma prisklass (mellan 10 000-20 000 för en 180cm kontinentalsäng) som man kanske ofta missar. Till dessa hör Hilding och Stjärnbädden som finns på kedjan Sova – och Lectus och Wonderland, som finns hos många möbelhandlare.

Det är viktigt att shoppa runt. Hos de mindre handlarna finns det möjlighet att göra bra affärer med reor eller utställningsexemplar. På så sätt kan man få en Lectus-säng av högre kvalitet än Kungsängen, till ett “Kungsängen-pris”.

  Som vanligt finns det en korrelation mellan kvalitet och pris. Betalar man mer än 30 000 kronor känns sängarna annorlunda, till exempel Lectus och Carpe Diem. (Missa inte modellerna Air och Skaftö). Även Dux och Hästens ligger i denna prisklass; båda starka varumärken, men Hästens är svårt att slå som signalvärde. Därför är det också populärast bland män som aldrig skulle köpa en asiatisk bil. Men hästens är dyrt och för stora kontinentalsängar kan man få mer för pengarna hos ett annat märke.

  Utöver detta finns Tempur-sängar i denna prisklass som har ett helt annat produktionssätt och känsla med madrasser som formas efter kroppen.

  20120226-104715.jpg

  Fin Missoni-lampa.

  20120226-104822.jpg

  20120226-104851.jpg

  Tempur är något helt annat. Känns rejält, exklusivt och lite märkligt.

  20120226-104913.jpg

  20120226-104935.jpg

  En sådan där favoritsäng: Lectus Air.

  20120226-105017.jpg

  20120226-105044.jpg

  20120226-105109.jpg

  zp8497586rq  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  63 Comments on Kort guide: Köpa säng

  1. Johannes
   February 26, 2012 at 17:22 (4 years ago)

   Då är jag vuxen, det var som sjutton. Säng: DUX classic. Soffa: Englesson Howard.

   • Per
    February 27, 2012 at 14:04 (4 years ago)

    Låter som två kloka investeringar!

  2. Henry
   February 26, 2012 at 19:34 (4 years ago)

   En riktig man har inte en massa saker. En optimerad garderob kan vara bra, men möbler bara tynger.

   Jag gillar Manligheter annars, men det här känns mer som kvinnligheter.

   • Johannes
    February 26, 2012 at 21:09 (4 years ago)

    Dumheter, man måste ha en säng. De flesta “måste” även ha en soffa. Om man har möjligheten är det lika bra att investera i kvallitetsmöbler som håller i många år. Det är både ekonomiskt samt miljövänligt.

    Att investera i rejäla grejer som håller måttet och som familjen mår bra i är rimligen en av mannens huvuduppgifter. Om vi nu ska se detta ur ett genusperspektiv

  3. Per
   February 26, 2012 at 20:19 (4 years ago)

   Innan jag och min fru köpte vår säng läste vi ett flertal olika tester och vi kunde snabbt konstatera att det empiriska underlaget för att säga varken bu eller bä om olika tillverkare är närapå noll. Alla tillverkare, från IKEA till Hästens, fick allt från 0-10 vad avser både kvalitet och komfort. Verkar mer vara uttryck för sängtestarens subjektiva definition av begreppen än något som speglar verkligheten. Vår 140 cm-sängbotten från IKEA har pocketfjädrar och är välbyggd och superskön, men den kostade bara ca 5000 kr, bäddmadrass inkluderad. Då testade vi mångdubbelt dyrare sängar och såg ingen poäng med dem. Smaken är som baken antar jag.

   • Per
    February 26, 2012 at 22:18 (4 years ago)

    Ja, detta är verkligen ett område där RödRön-tester är svårtolkade. Extremt svårt att objektivt mäta hur en säng “ska” kännas. :) Min personliga erfarenhet av IKEA-sänger är rätt dålig, men andra är nöjda och är man nöjd så finns det ju ingen anledning att byta. :)

    Generellt sett kan man dock med fog säga att dyrare sängar är bättre, ingen slump att hotell t ex har sängar från Dux eller motsvarande.

    • Johannes
     February 26, 2012 at 23:47 (4 years ago)

     Vi är väldigt nöjda med vår DUX, men om vi skulle köpa en ny säng idag skulle vi välja en Carpe Diem… De tillverkas i vår närhet på västkusten och är Svanenmärkta. Samt viktigast av allt, de har gudomligt sköna sängar.

     Vi brukar åka till ett Spa som har deras sängar… Ett bra sätt om man vill “provsova” :)

  4. R
   February 26, 2012 at 23:05 (4 years ago)

   Vill dock ge kritik angående detta hyllande av Dux och sågande av IKEA. Iaf beträffande kvaliteten, känslan är en annan femma. I ett sängtest som nyligen gjordes av SP så vann IKEA. Dux kom sist i testet med en bruten ram som resultat av kvalitetstesterna. Även i diverse blindtester misstar merparten ikeasångar för att vara från hästens. IKEAs lägre priser innebär absolut inte lägre kvalitet, utan grundar sig i billigare material och extrema volymer. Och såklart företagets image.

   • Per
    February 27, 2012 at 09:45 (4 years ago)

    Det är väl ingen som hyllar just Dux? :) Vi nämner det bara som ett välkänt exempel på en kvalitativ sängtillverkare. Att IKEA gör helt ok sängar är det inget snack om, men det är skillnad på en säng från Ikea och en från t ex Lectus. Visst skalfördelar och annat gör att IKEA kan pressa ner priserna, men det förklarar givetvis inte hela skillnaden. En Howard soffa håller t ex de facto högre kvalitet än en IKEA:s soffa och ett kök från Ballingslöv är överlägset IKEA:s – om det är värt prisskillnaden? Tja, det beror givetsivs på den egna ekonomin samt vad man väljer att prioritera.

    Test från SP, Råd&Rön, Plus etc. ger vi inte särsklit mycket för. Samma testmetoder skulle sannolikt ge ett par Vagabond-skor högre betyg än ett randsytt par från Edward Green.

    • Per
     February 27, 2012 at 18:36 (3 years ago)

     Ballingslövs köksstommar tillverkas av IKEA. De lägger på 50 % på priset. Så var det med den saken…

     • Johannes
      February 27, 2012 at 18:52 (3 years ago)

      Det du säger stämmer inte. Ballingslöv har helt egen tillverking med fabrik norr om Ängelholm.

      Dock så är jämförelsen Ballingslöv vs IKEA tyvärr inte särskilt lyckad då Ballingslövs kvalitet inte heller är så mycket att hurra för, snäppet bättre än IKEA säkerligen men Marbodal vs IKEA är i mitt tycke ett bättre exempel då man får ett betydligt stabilarekök med marbodal men fortfarande pratar om “lågpris kök”

      • Per
       February 27, 2012 at 19:28 (3 years ago)

       Hupp, jag hade fel. Tar tillbaks och ber om ursäkt!

      • Per
       February 27, 2012 at 19:39 (3 years ago)

       Poängen var inte just Ballingslöv, jag högg bara till med ett relativt dyrt märke, det jag ville peka på är att det finns kökstillverkare – säg, Kvänum eller Poggen Pohl, som är dyrare men bättre än IKEA.

       Gällande Ballingslöv så är mitt intryck att de gör fina kök, men möjligen lite dyra för den kvalitet man får. Håller med Johannes om att Marbodal är ett bra alternativ.

      • Aron
       February 29, 2012 at 23:09 (3 years ago)

       Fast det där är ju också svammel… samma mekanik… stommarna skiljer sig inte vad gäller stabilitet…

      • Jonas
       March 5, 2012 at 22:08 (3 years ago)

       Största skillnaden mellan IKEA och Marbodal tycker jag är att IKEA-köket kommer i platta paket. Mer jobb. Slutresultatet tycker jag är ganska likvärdigt.

       Mer resonemang om att köpa säng.

   • Johannes
    February 27, 2012 at 11:25 (4 years ago)

    Surt sa räven om rönnbären…

    Självklart har DUX- Sängar en väldigt mycket högre kvalitet än IKEA-Sängar. Jag tänker inte ens gå in på att jämför matrial eller tillverkning, då DUX vinner överlägset på samtliga områden.

    En DUX-Säng är testad för att behålla samma sköna sovkomfort i 30år, en säng från IKEA är skön att sova i en kvart i jämförelse.

  5. Sven
   February 27, 2012 at 04:09 (4 years ago)

   Att säga att Kungsängens sängar håller kvalitet i en nivå som jämförs med Ikea är ju ett skämt, och då är det inte meningen att såga Ikea, snarare höja Kungsängen. De lämnar 25 års garanti, har kunnig personal, och bra priser, samt att tillverkningen sker i Sverige. När vi köpte vår så hade Kungsängen vunnit flera tester, och många rekommenderade dem.

   Med det sagt så är jag fullt medveten om att Kungsängen inte gör världens bästa sängar, helt klart. Däremot undrar jag uppriktigt, om Hästens (med sängar för uppåt 60 papp) tillhör mellansegmentet, vad kommer därefter? Det hade vart roligt att se om jag som lekman kände skillnad på min Kungsängen för dryga 20 papp och en säng för 60K+…

   • Per
    February 27, 2012 at 10:00 (4 years ago)

    Absolut, Kungsängen gör bra sängar. Vi vill mest lyfta fram att det finns andra alternativ som kostar ungefär lika mycket. För några år sedan verkade det som att IKEA var the go-to-place när man köpte sängar, nu är det Kungsängen. Det skadar inte att bredda sökradien.

    Det vi menar med mellanprissegment är helt enkelt instegsnivån för att köpa en rejäl kontinentalsäng som håller i många år. I detta segment finns de billigare Hästensängarna (mest ramsängar iof) samt även vissa modeller från Carpe Diem och Dux.

    Segmentet över detta så kommer vi in på riktigt dyra sängar i 80-100 tkr klassen. Hästens har modeller för flera hundra tusen kronor. Som vi förstått det egentligen inom detta segment som Hästens står ut medan det finns bättre/mer prisvärda konkurrenter i mellanprissegment.

    Att köpa en säng för 80 tkr + är fullständigt orealistiskt för de flesta av oss vilket gör det övre prissegmentet relativt ointressant. Däremot är det nog många som funderar på allt ifrån IKEA till Carpe Diem när de står inför beslutat att investar i en ny säng. Därför är det också dessa modeller som brukar dyka upp i allehanda konsumenttester.

  6. Steve
   February 27, 2012 at 09:31 (4 years ago)

   Först och främst bör man kanske definiera vad som i sammanhanget menas med “bra”. Är det hållbarhet, känlsa, vilken sömnkvalitet den ger, miljöpåverkan, “image” eller något annat. Som pykolog har jag under många års tid arbetat med människor med svåra sömnstörningar och nära följt forskningen på området. Alla studier som undersökt sambandet mellan sömnkvalitet och sängkvalitet visar på samma sak. Det är ingen som helst skillnad på IKEA och Hästens. Man sover lika gott i den absolut billigaste som den dyraste förutsatt att man valt en säng av den “hårdhet” man gillar. Sen finns det givetvis ett otal andra faktorer än sömnkavlitet som spelar in i valet av säng.

   • CB
    February 27, 2012 at 12:28 (4 years ago)

    Tror du har helt rätt. Men skulle vilja tillägga att det även finns personer som signaturen “Johannes” ovan, som endast sover gott om de vet att det finns en liten lapp med ett ansett märke på madrassen under dem. Allra bäst sover de personerna om hela madrassen har ett iögonfallande mönster, så att alla som eventuellt kommer in i sovrummet kan se att den är dyr. Placebo kallas effekten inom mitt gebit…

    • Johannes
     February 27, 2012 at 13:20 (4 years ago)

     Jag har igentligen inte lust att kommentera sånt här trams, men eftersom du nämner mig vid namn kostar jag på mig en replik.

     En klok person köper en sängkappa till sin säng för att skydda den så att den håller sig fräsch länge. Den vi har köpt är vit och inköpt på Åhlens. Det går inte att se villket fabrikat det är på vår säng utan att “klä av den”

     Desutom bjuder vi inte in gäster i vårt sovrum, gör du det hos dig?

  7. Nicklas
   February 27, 2012 at 11:23 (4 years ago)

   Det finns en kedja som heter Atlantis som säljer extremt bra sängar. De har tidigare sålt alla de kända märkena men har nu egen tillverkning i Sverige för att ytterligare höja kvaliteten.

   Att säga att KungSängen har bra sängar är inte riktigt rätt. De använder billiga material och konstruktioner som gör att sängen håller i ca 10 år och sen är det dags att byta igen. På Atlantis så har man garantier som visar livslängden på sängen. Man har alltså inte satt 25 års garanti på sängen om fjädern är utsliten efter bara 10 år. Om man tittar på KungSängen, IKEA, Jysk m fl så har de 25 års garanti på många modeller men vad händer när du ligger som i en hängmatta efter 10 år? Det gäller inte deras garantier för.

   Jag har aldrig sett ett sängtest som KungSängen har vunnit och det som kan vara bra att veta är att deras sov gott garanti gör att du kan få en säng som någon annan redan haft i flera månader vilket jag tycker känns ganska äckligt.

   När det sen gäller detta med svenskt hantverk… Är komponenterna i sängen svenska? Oftast inte! På Atlantis använder man bara svenska komponenter och det känns inte som på många andra ställen där man luras att tro att det är svenskt.

   Om man tittar på uppbyggnaden på sängar överlag så använder nästan alla stretch ovanpå sängen för att man ska komma i kontakt med fjädern. Det gör man inte på Kungsängen och pga det så får du en mycket sämre komfort.

   Många tillverkare använder idag en alldeles för mjuk bottenfjädring vilket gör att sängen blir svajig och instabil. Den typen av fjäder är alldeles för mjuk för att orka bära upp konstruktionen under många år. Man får alltså en sättning i den fjädern och då har sängen gjort sitt.

   Jag förstår att det verkar som att jag är Atlantis-frälst och det får jag också medge med tanke på att jag har en sån säng och aldrig livet vill ha något annat igen. Sängen är rejält stabil och om min sambo vänder sig så känner jag ingenting på min halva.

   Sängtestet som IKEA vann var förresten beställt av IKEA och det gjordes av TestFakta. Det finns en artikel på Aftonbladet om hur TestFakta jobbar. Testvinnaren är i princip ALLTID beställare av testet!

   • Sven
    February 28, 2012 at 01:27 (3 years ago)

    Du säger mycket i ditt inlägg, som säkert kan stämma. Däremot ställer jag mig tveksam till sanningshalten i ditt inlägg, eftersom jag vet att punkten där du nämner Kungsängens garanti INTE stämmer. Detta vet jag, för att garantin jag och frugan har på vår säng så står det tydligt att om sängen på något sätt är defekt, har tappat formen eller färgen, eller har gått sönder så gäller garantin – inom 25 år d.v.s. Skulle det visa sig att sängen går sönder efter 10 så hämtar jag mig gladeligen en ny säng därifrån.

    Testen jag pratar om är säkert 5 år gamla, och lästes av en slump i någon tidsskrift inför ett tandläkarbesök. Sedan huruvida testen säger så mycket egentligen är väl upp till var och en att bedöma.

    Sedan använder Kungsängen svensk furu och gran i sina konstruktioner.

    Det innebär att några av dina påståenden visade sig vara direkt felaktiga, så därför kan man verkligen ställa sig frågan hur sanningsenligt resten av inlägget var.

    Väl mött

    Sven

    • Nicklas
     February 29, 2012 at 17:12 (3 years ago)

     Det jag syftar på gällande garantin är att den inte gäller för sättningar i materialet. Om du har en grop i sängen efter 10 år så gäller alltså inte garantin för det. Däremot så gäller den för om en fjäder går av eller om ramen går sönder. Då kan du alltså gladeligen få en ny säng om de inte väljer att reparera den.

     Jag har aldrig påstått att Kungsängen inte använder annat än svenskt virke i sängen. Däremot finns det andra komponenter som man kan ifrågasätta ursprunget men det gäller de flesta billiga sängar.

  8. R
   February 27, 2012 at 13:40 (4 years ago)

   Självklart har den som beställer testet stor fördel. Företaget hade antagligen inte beställt testet om man inte visste med sig att man låg bra till. Det hade ju varit totalt bortkastade pengar. Så den köper jag inte. Är inne på Steves linje. I skallande blindtester har resultatet blivit att Ikea är likvärdigt med exempelvis hästens. Men som tidigare nämnts så har det ju en estetisk aspekt med. Precis som att det är därför man köper Edward Green ist för vagabond.

   Men så länge man sover bra och är nöjd så kvittar det ad man har

  9. R
   February 27, 2012 at 13:41 (4 years ago)

   Och att hämta fakta från Aftonbladet är något man bör akta sig för

  10. SL
   February 27, 2012 at 13:57 (4 years ago)

   Det här var ett område som jag var helt säker på att det skulle råda delande meningar
   om när jag såg den. (som så många andra områden på manligheter..:-)
   Sängar är ett område som verkar beröra och alla har en åsikt som “rätt”.

   Har nyligen själv gjort resan att köpa ny säng och satte mig in i sängbranschen som
   medveten konsument.

   Har haft Ikea, Hilding, Carpe Diem och den nya sängen blev…..?

   De jag konstaterade är att det är skillnader mellan billigare sängar och dyrare sängar i
   känslan. I en billigare säng så ligger man mer ovanpå sägen och en dyrare säng så ligger man
   mer i sängen. (har inget med hårdheten att göra)
   Det innebär inte att den billigare sängen är sämre men den kanske inte passar alla och självklart är
   det samma sak med dyrare sängar.
   Om man sedan (som Steve och CB) är inne på och klassar KÄNSLAN som placebo/psykologiskt, tja
   det kan man göra om man vill. Tycker dock inte att man skall förkasta känslan som något felaktigt.
   Det är trots allt din kropp som skall sova och inte någon annans kropp. Om då din kropp->känsla säger
   säng X så är det rätt val för dig. Om det sedan är en Ikea eller Hästens “extra allt” har egentligen ingen betydelsebara du blir nöjd och sover gott i slutändan.

   En liten jämförelse kan ske med t ex skjortor. En skjorta från en bättre italiensk tillverkare kostar
   runt 1500:-. För den summan får man ca 4st skjortor från t ex TM Lewin.
   Mao om du bara har en skjorta och använder den hela tiden och tvättar den vs 4st TM Lewin skjortor- vilka håller då längst?
   (om vi nu enbart tittar på kvalité)
   Har inte själv svaret utan kan bara gissa att 4st från TM Lewin håller längre då man kan alternera mellan 4st vs enbarten och slitaget blir mindre.

   Vad har då denna jämförelse med sängar att göra…?
   -Mitt svar där är: KÄNSLAN man får att bära den kan översättas till KÄNSLAN att sova i den säng som passar dig.
   Om det sedan är Ikea eller Hästens “extra allt” är du som avgör. (eller val av skjorta)
   För samma summa som Hästen extra allt kostar kan du köpa ca 8st Ikea sängar, men om Ikea sängarna inte ger den känsla du vill ha så är del fel för dig. Men om du får den känslan du vill ha med en Ikea säng så är de rätt för dig.

   Så vilken säng valde då jag….den informationen behåller jag för mig själv då jag inte vill påverka någon
   i val av säng utan det är du som bestämmer och lita på din egna känsla.

   • Per
    February 27, 2012 at 13:59 (4 years ago)

    Väl uttryckt!

  11. R
   February 27, 2012 at 14:03 (4 years ago)

   Vi vet ju alla hur AB jobbar… 😉

  12. Nicklas
   February 27, 2012 at 15:08 (3 years ago)

   Jag kan hålla med om att inte allt är bra som står i AB men denna gången är det faktiskt en bra artikel som visar på hur farligt det är att lita på tester av olika slag som görs av just Testfakta.

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13532876.ab
   http://dux.se/dux_media.shtml

   Många säger att så länge det är pocketfjäder är allt bra men det finns en hel djungel av olika kvalitéer och därmed bättre eller sämre komfort. Var kritisk när ni tittar på säng! Ställ många frågor om hur sängen är uppbyggd och varför den är på just det viset. Jämför flera sängar och köp inte första bästa! Köp gärna hos ett företag som bygger sängarna i egen fabrik istället för att gå till återförsäljare. Ni kommer oftast att få mer säng för pengarna på det viset! Pengarna kan ni sen spendera på dyra kläder eftersom ni har sparat flera tusenlappar på att slippa betala vinster till en återförsäljare!

  13. Carl
   February 27, 2012 at 16:30 (3 years ago)

   Många av de som har kommenterat artikeln har påpekat att tillverkare A har längre garanti än tillverkare B, men att tillverkare C har högre kvalité än tillverkare A, detta samtidigt som tillverkare D är dyrast i segmentet och därav skulle vara bättre än A, B och C.

   Jag anser att SL är inne på rätt spår när det gäller hur man skall prioritera ett sängköp, det är den upplevda känslan som bör avgöra. Jag blir också förundrad över de som tänker sig att en säng kan ses som en investering vilken kommer att kunna betalas ut i många år fram över, visst är tanken fin med en säng som behåller sin spänst i säg 25 år, om den väl gör det torde den vara väldigt bra och kanske då även värd sitt pris.

   Om vi däremot vänder på myntet kan vi fråga oss; vill vi sova i en och samma säng i 25 år? Varelser så som kvalster, parasiter och bakterier kan trivas mycket bra i den varma och skyddade miljön sängen ger, när dessa kombineras med döda hudceller, svett och annat avfall från våra kroppar, då närs sängens ekosystem. Hur stor denna populationen är efter 25 år törs jag inte spekulera i men för min del så är livstiden för en och samma säng högst tio år.

   • Johannes
    February 27, 2012 at 17:53 (3 years ago)

    Jag förundras över att somliga inte tänker längre än vad näsan räcker.

    Självklart köper man till madrassskydd i frotté med god uppsugningsförmåga som tvättas med jämna mellanrum. Man kan även köpa till en helt ny bäddmaddras efter ca 10år om man känner för det.

    Jag sov i en DUX-säng under hela min uppväxt ( som hade något år på nacken) när jag är fick den. När jag är på besök hos familjen sover jag i denna säng, jag förundras över att den fortfarande är väldigt skön och har en otrolig spänst. Under denna tidsrymd har ett antal IKEA sängar köpts av olika familjemedlemmar för att sen hamna på tippen.

    Den första gemensamma säng jag och min tjej köpte tillsammans var en säng från IKEA i det högre prissegmenten. Jag sov aldrig bra i den.

    jag har alltså erfarenhet av att ha sovit långa perioder i olika sängar från dessa två tillverkare och vet vad jag pratar om.

    Självklart ska den personliga “känslan” styra köpet av “din”säng. Jag delar med mig av mina erfarenheter samt de slutsatser jag kommit fram till.

    En bra sak med att köpa säng hos IKEA är att du helt kostnadsfritt kan byta ut sängen mot en annan modell om du inte är nöjd efter att ha sovit i den hemma i några veckor, ett ganska unikt erbjudande från en sängtillverkare. De sängar som byts in skänks till välgörenhet.

  14. Condrad
   February 27, 2012 at 18:19 (3 years ago)

   Sängsnobberier är vad det är! Skaffa bara nått mjukt så kommer du att sova gott. Tänk på alla fattiga som inte har någon säng. Löjliga är ni!!

   • Steve
    February 28, 2012 at 09:39 (3 years ago)

    Ja, och tänk på alla fattiga som inte har några kläder! Sätt bara på dig en jutesäck och några gamla yllesockor så du håller värmen. Annars är du väl en klädsnobb? Tror du har hamnat på fel forum.

  15. Johannes
   February 27, 2012 at 20:26 (3 years ago)

   Men snälla du…

   Med den logiken kan man inte köpa riktigt fina kläder till sig själv heller, eller lite lyxigare mat till helgen för att ta ett handfast exempel.

   Jag har betalat skolgången för ett barn i Sri Lanka i flera år genom UNICEF. Vidare har jag sett till att många möbler och en hel del kläder har skänkts till myrorna genom åren.

   Så kom inte här och sätt dig på några höga hästar, jag sover gott om natten trots att jag investerat i en lite dyrare säng.

  16. R
   February 27, 2012 at 21:56 (3 years ago)

   Du har helt rätt i det du säger om känslan i de olika sängarna Johannes! Och smaken är som tur är olika. Men att man skulle slippa kvalster, bakterier och annat levande bara för att man har madrasskydd och byter bäddmadrass, det är helt och hållet fel. På 10 år hinner många kvalster leva, födas och dö. Under sina små liv hinner de dessutom enkelt med att vandra ner genom sängen ner i resårerna och stoppningen under bäddmadrassen.

   • Johannes
    February 27, 2012 at 22:16 (3 years ago)

    Självklart slipper man inte kvalster problemet helt, men genom enkla åtgärder kan du få sängen att hålla sig fräsch mycket längre. Viktigt är också att “öppna upp” sängen och vädra ur sovrummet rejält med iskall luft på vintern. Det tycker inte kvalstren om:)

    • Carl
     February 27, 2012 at 23:55 (3 years ago)

     Delvis sant, kvalster skall trivas bäst i 20 till 30 grader Celsius, under lägre temperaturer går de i dvala: Vid noll grader kan de överleva i flertalet veckor, vid minus 18 några dagar och vid minus 25 endast några få timmar. Så om du har kapacitet till att utföra en sådan väremeväxling i ditt sovrum då skulle jag avundas dig ur ett kvalsterdödarperspektiv.

     Skämt åsido, det är främst via luftfuktigheten i miljön som kvalsterpopulationen kan regleras, detta då djuren inte frodas under torra omständigheter, men problemet försvinner aldrig helt då ny svett tillförs vid varje sömntillfälle.Jag står kvar vid min punkt att det är inte alltför hälsosamt att sova i en och samma säng i alltför många år med tanke på organismerna som söker sig till nämnd miljö.

     Kvalstren i sig är inte särskilt farliga, men deras avföring har visats innehålla ett tiotal allergiframkallande ämnen. Ett kvalster avger ett 20-tal avföringspartiklar per dygn, multiplicera sedan detta värde med antalet kvalster, deras exponentiella antalsökning och den tid sängen har funnits i hemmet. Hur hygienisk blir sängen efter alldeles för många år?

     • Johannes
      February 28, 2012 at 01:01 (3 years ago)

      Astma och Alergiförbundet rekomenderar att du byter bäddmadrass i 8-10års intervaller för att minska kvalsterbeståndet, Så en helt onödig åtgärd är det inte.

      Om man har den lyckan att ha en bastu hemma kan du även ta död på kvalstren med värme, det är ett mer tidsefektivt sätt. Ställ in temperaturen på över 60 grader så dör de efter en timme. Så rent teoretiskt är det bara att ställa in sängarna på högkant och köra igång. I praktiken finns det säkerligen dessvärre en överhängande risk att sängarna tar skada av en sådan behandling.

      Jag hävdar att om du följer en rad kvalsterförebyggande åtgärder ( speciella kvalsterskyddande överdrag på täcken och kuddar) regelbunden vädring mm. ) så kan man utan problem ha en och samma säng i 25år. Men sen är det dags för ny. :)

  17. Condrad
   February 27, 2012 at 22:37 (3 years ago)

   Jag tycker fortfarande att det är överklassfasoner!

   • Johannes
    February 27, 2012 at 22:56 (3 years ago)

    Men att köpa ett sig ett par Loake, som du planerar att göra är inga överklassfasoner? Det är bäst du köper dig ett par Vagabond värdiga en arbetar. Med dem kan du springa runt på barikaderna och leda revolution mot oss genomruttna sängköpare :)

   • Steve
    February 28, 2012 at 09:40 (3 years ago)

    Och vad är det för fel på överklass? Lägg ner din kommunistretorik, du är på fel forum.

    • Algy
     November 29, 2012 at 12:54 (3 years ago)

     Felet på överklassen är att den lever på underklassens arbete, och i många fall har fötts in i sin privilegierade tillvaro. Det är givetvis moraliskt oförsvarbart att ha klasskillnader i ett samhälle. Det är något vi måste bekämpa, och det kan man göra på olika sätt.

     Lägg ned din jämlikhetsfientliga retorik, du är i fel land.

  18. Conny
   February 27, 2012 at 23:14 (3 years ago)

   Skojar ni med mej!? Vilken gusto! Det måste funnits ett uppdämt behov av att snacka sängar. Att läsa kommentarerna här kändes som att vara på en parmiddag där man känner varandra lite halvdåligt och inte orkar göra något åt det. Vad ska vi avhandla här näst? Bolån? Tokiga lagar i USA?
   Kanske låg något i det Henry skrev tidigare…

  19. R
   February 28, 2012 at 08:02 (3 years ago)

   Jag tycker att det var ett bra inslag i bloggen. Det skapade en bra och intressant diskussion!

  20. Patrik
   February 28, 2012 at 09:05 (3 years ago)

   Konstigt inlägg och konstig diskussion. Nu kan jag inte så mycket om sängar, men i grunden handlar det om hur fjädringen är uppbyggd: pocketfjädrar eller bonelle (?), alltså om varje fjäder är individuell eller länkad med andra. Med pocket så kan en trasig fjäder bytas ut (motsvarar att sula om skorna)

   Sedan finns ju tempur som nämnts och vanlig skumplast (som kan duga som tillfällig lösning)

   Men en bra säng handlar alltså om känslan, och sedan om man vill ha sängram, eller sänggavel med kappa, överkast, lakan i satin etc spela egentligen mer roll för detta än grundsängen.

   Med pocketfjädring har man en bra säng. Tillbehören är viktigast!

  21. R
   February 28, 2012 at 14:06 (3 years ago)

   På tal om konstigt…

  22. R
   February 28, 2012 at 14:07 (3 years ago)

   Bara en bil har motor så är den bra. Det viktigaste är aluminiumfälgar och kameleontlack!

  23. Tommy
   February 28, 2012 at 18:44 (3 years ago)

   Jobbigt, för mig personligen, att manligheter förvanskas av en totalt ointressant, irrelevant och helt stagnant diskussion om sängleverantörer. De extremt löst grundade diskussionerna i det förra twitter-inlägget var betydligt mer givande.

   • Johannes
    February 29, 2012 at 00:23 (3 years ago)

    Jag tycker alltid att en diskussion som handlar om produkter med en intressant historia, gediget hantverk och god kvalitet är av intresse.

    Om den handlar om den Franska skotillverkaren Paraboots ökenkängor verkligen är i det närmaste outslitliga… eller som i detta fallet villken säng som håller måttet är för mig irrelevant.

    Sedan kanske inte diskussionen var så givande på sluttampen, men det är väl inget som du behöver uppleva som personligt jobbigt? Vad jag personligen tycker är jobbigt; är gnällspikar.

    Jag ser gärna liknande inlägg på manligheter i framtiden…

    • Tommy
     February 29, 2012 at 13:13 (3 years ago)

     Jag påstår givetvis inte att min åsikt skall styra över vad som publiceras på manligheter. Inlägget skrevs med en smula ironi – något som kanske borde framgått tydligare när jag tänker efter.

  24. Per K
   February 29, 2012 at 21:22 (3 years ago)

   Köpte för 20 + år sedan ett par DUX -sängar, känns fortfarande ganska bra. Sover ofta i att annat rum numera – lite olika dygnsrytm än hustrun – då på en ärvd säng på vilken jag inte hittar något märke (blev nyfiken när jag läste artikeln och letade) – också den helt ok, ingen stor skillnad.
   Jag gillar ganska mjuka sängar – sover tyvärr en del på hotell, men sällan bra i hotellsängar. Dels är sängar på dyra hotell nästan alltid för hårda – antagligen anpassade dels för tyngre individer än jag. Dels slits nog styva sängar mindre. Sedan har de ofta huvudkuddar – som om de fortfarande räknar med att folk sover sittande!
   Jag köper hellre en billig IKEA-säng och byter vart tionde år än en dyr och förlitar mig på en garanti hos ett litet företag som kanske gått i konkurs när min säng ska lösa ut en garanti femton år efter köp. Alternativt har jag så god råd att garanti inte spelar någon roll.

   Såg att diskussionen kort gled in på kök. Hade under några år ett IKEA kök som jag var mycket nöjd med. Visst det slets ganska fort med tunt faner, visst det syntes att det var monteringfärdigt. Såg vid senaste besöket på IKEA att kvalitetskänslan ökat på framförallt lådorna. Men för mig var det en kvalitet att själv snickra ihop köket utifrån IKEAs byggsystem (gillar och upplever också IKEAs prispolitik som ärlig och mer kostnadsbaserad än flera konkurrenters som jag upplever vara mer avsedd att skapa status- och image).

   Jag tycker dock ofta att väl inbodda, varsamt renoverade, äldre platsbyggda och platsmålade kök, även med billiga material har en kvalitetskänsla som de (få) dyra kök jag sett saknar. Det är möjligt att materialen är dyra i de exklusiva köken, att de är estetiskt långt drivna, men de ser ofta monteringsfärdiga ut även om passet stämmer helt (melanin i stommar, fabriksmässigt plana, vassa hörn) och nästan alltid artificiellt mallplacerade ut i gamla miljöer (och plastiga nya), dessutom har jag intuitivt en känsla att det blir årsmodell-tänk över dem (har inte följt med överdrivet mycket) – inte så kul att ha! Egentligen skulle jag nog hellre bygga ett kök av obehandlat material om sedan när stommarnas struktur är färdig ytbehandlades.

  25. Pelle
   October 31, 2012 at 18:42 (3 years ago)

   Jag har själv jobbat med sängar sen 1987 och har under dessa år arbetat med i princip de flesta märken som finns på marknaden. Med andra ord så skulle man kunna säga att jag är en av landets mest erfarna sängsäljare. Av det skälet så kan jag också påstå att det finns bra sängar vart än du går. Undvik de allra billigaste sängarna och du får en bra säng.

   Alla sängtillverkare har mer eller mindre komponenter som kommer från andra länder men de flesta svenska leverantörer sätter ihop sina sängar i Sverige. Fjädersystemen kommer ofta från en och samma underleverantör (Stjernfjädrar i Herrljunga).

   Eftersom jag har jobbat med många märken och i olika butiker genom åren så skulle jag aldrig få för mig att smutskasta och snacka illa om konkurrenternas produkter. Det finns som sagt bra grejer överallt och det som ska avgöra är den personliga känska, inte vad någon säljare står och snackar skit om.

   Nicklas här ovan som snackar så väl om Atlantis och illa om KungSängen heter just Nicklas och jobbar själv som säljare på Atlantis i Malmö (sen drygt ett år tillbaka).
   Innan dess jobbade han på KungSängen vägg i vägg (där jag nu jobbar).

   Nr han jobbade här så var KungSängen världens bästa sängar. Någon månad senare när han börjat på Atlantis så var helt plötsligt KungSängen dåliga sängar. Där kan man snacka om att vända kappan efter vinden.
   Min inställning är att en seriös säljare inte jobbar på det sättet.

   Hälsningar
   Pelle

  26. Pelle
   October 31, 2012 at 18:49 (3 years ago)

   Extra fult av Nicklas är påståendet att man kan få en använd säng när man köper säng hos KungSängen eftersom de (vi) har en sovgottgaranti.
   Nicklas (som själv jobbat här) vet mycket väl att vi inte jobbar så. Saken är ju att även Atlantis (där Nicklas jobbar idag) har en sovgottgaranti på vissa av sina sängar. Även IKEA har det (de säljer sina returnerade sängar i fyndavdelningen).
   Saken är att alla sängbutiker har någon form av bytesrätt (kostnadsfritt eller mot ett tillägg).

   Och jag är övertygad om att ingen av dessa butiker säljer använda sängar utan att upplysa kunderna om det i så fall.
   Det är inte seriöst av Nicklas att smutskasta sina konkurrenter!

  27. Alva
   November 4, 2012 at 23:20 (3 years ago)

   Pelle- du som verkar ha koll, vilka “märken” på den svenska marknaden är samma fast säljs under olika namn beroende på återförsäljare?

  28. Pelle
   November 5, 2012 at 12:30 (3 years ago)

   Ja det var en svår fråga. Många av sängtillverkarna jobbar ju främst med sina egna varumärken under egna namn men det finns några som främst sysslar med att producera sängar till de större möbelkedjorna och där är det oftast kedjorna som sätter sina egna namn (man pratar alltså inte så mycket om vem som är tillverkaren).
   Den allra största producenten är ju Hilding Anders som genom åren har tillverkats sängar åt både IKEA, Jysk och flera andra möbelkedjor. Nu har de fått storhetsvansinne och köper upp en massa andra mindre tillverkare runt om i världen. De har ingen äkta känsla för sängar och sängtillverkning, utan vill bara bli störst.
   När jag jobbade inom MIO så var tillverkaren Tibrobädden huvudleverantör (de tillverkar alltså dels till MIO men MIO använder inte deras namn i någon större utsträckning) men de säljer också en del till fristående möbelhandlare.
   MIO hade också en norsk leverantör som hette Svane (tillverkas av Ekornes) som de också ville sälja under MIO:s egna namn men det gick inte Ekornes med på eftersom de är ett starkare varumärke. Av det skälet så slutade MIO och Ekornes att samarbeta.

   Annars så jobbare de flesta tillverkare under sina egna namn (även om de säljs i kedjor): Carpe Diem, Hästens, DUX, Jensen, Ekens, Viking Beds o.s.v.
   Det som de flesta av dessa har gemensamt är att de inte säljer sängarna i egna butiker, vilket KungSängen gör (sängarna tillverkas i Enköping och säljs i 40 egna butiker runt om i landet). Vissa mått görs t.o.m. lokalt. Här i Malmö kan den som vill få se på när sängen tillverkas ute i Burlöv där det finns produktion på vissa sängar och mått.
   En hälsning till dem som påstår att KungSängen gör sina sängar i Estland :-)

  29. karl
   March 1, 2013 at 15:16 (2 years ago)

   Jaha! Vist kan det vara intressant till och med kul för vissa att forska inför köp för en säng…
   Hur jag gick till vägar var ganska enkelt, max pris 25 000kr, val continetalsäng 2x 90cm + bädmadrass 180 cm, val färg, trygg garanti samt levererad /monterad. Har testat 5 olika sängar utan att lägga värde på tillverkarens namn men däremot på material som jag trivs med och gillar.
   Sover som en ängel på moln.
   God natt

  30. Pelle
   March 1, 2013 at 17:48 (2 years ago)

   Låter som en bra taktik, Karl. Min filosofi är att man i första hand ska gå på känsla när man köper säng (och för övrigt de flesta typer av produkter). Sätt upp en budget, prova runt och lyssna till dig själv och din spontana känsla istället för att lyssna för mycket på oss säljare (många av oss snackar lite för mycket:-)

   Visst kan man hålla på och forska och hålla på och titta på detaljer men det leder oftast ingen annanstans än att man aldrig kommer till skott. Dessutom så är det inte så jäkla stora skillnader mellan produkterna som ligger i ungefär samma prisläge.
   Som sagt: gå på känslan!

  31. Perul
   March 30, 2013 at 12:05 (2 years ago)

   Sov själv i en 50år gammal Dux-säng under hela mina sena tonnår, med helt perfekt komfort även för en tyngre person. Har efter det gått igenom flera Ikea-sängar och aldrig sovit lika gott. Detta är visserligen en teoretisk diskussion numera då Dux precis gått i graven.

   • Pelle
    June 5, 2013 at 17:40 (2 years ago)

    Vanans makt, säger jag.
    Jag har varit med om fenomenet många gånger genom åren, i synnerhet bland äldre, där man aldrig blir lika nöjd med sin nya säng och istället menar att den gamla 30, 40, 50 år gamla sängen är/var mycket skönare.
    Man trivs helt enkelt i sin gamla säng, precis som många trivs med att gå omkring i sina gamla favoritskor som är väl ingångna.

    Inte helt ovanligt fenomen.

  32. Martin
   May 22, 2013 at 11:55 (2 years ago)

   Förstår inte resonemanget varför sängen skulle vara så viktig? Jag lägger hellre krut på att vara vältränad så sover man och [CENSUR] gott på vilket underlag som helst. Vad är det för manligt med att vara prinsessan på ärten?

   • Pelle
    June 5, 2013 at 17:43 (2 years ago)

    Jag tycker du har en poäng där, Martin.
    Själv har jag en rätt enkel säng, trots att jag säljer sängar själv (ska snart sluta med det dock).

    När folk kommer in, i synnerhet de s.k. “värktanterna som har ont överallt men också folk i allmänhet där var och varannan människa i alla åldrar verkar ha ont i ryggen så försöker jag antyda att sängen säkert kan hjälpa men att det också handlar om mängder av andra faktorer.
    Jag skulle aldrig stå och säga att ryggontet och värken kommer att försvinna bara du köper en ny säng. Det vore oseriöst!

    Mycket av dagens ryggproblem sitter i att folk rör för lite på sig, främst i vardagen. Det här kan undvikas med träning, främst styrketräning om vi pratar ryggproblem men också genom annan träning för att sova bättre.

  1Pingbacks & Trackbacks on Kort guide: Köpa säng