Advertise with us. Click for details.

Hösttröjor: Den irländska fiskartröjan

http://img26.imageshack.us/img26/8840/kelly3k.jpg

Grace Kelly i irländsk fiskartröja. Bild 5th Joy.

Den irländska fiskartröjan, eller Aran Sweater som den heter på engelska, är en tjock kabelstickad tröja i ull uppkallad efter ön Aran utanför Irlands västra kust. Tröjan tillverkades från början i rå ull med mycket lanolin – naturligt fett – vilket gjorde den extremt tålig mot vatten, därav lämpligheten för fisketurer.

Mönstren som tröjan stickades i hade ofta religiös eller vidskeplig betydelse. Till exempel skulle diamantmönstret bringa lycka och välgång till fiskaren.

Bilder från Irishblog.

Efter att tröjan på 50-talet hade dykt upp på bild i franska Vouge tog den irländske entreprenören P. A. Ó Síocháin tillfället i akt och försökte lansera fiskartröjan på den amerikanska marknaden. Tillsammans med den romantiska konstnären Sean Keating lyckades P. A. Ó göra tröjan till plagget med stort p för alla köpstarka irländska ättlingar i USA och det dröjde inte länge innan produktionen av fiskartröjor blev den lilla ön Arans viktigaste industri.

Glad amerikan i sin nya tröja på 50-talet.

En historia om fiskartröjan som lever kvar, men som egentligen bara är ett resultat av kreativa reklamkampanjer från 60-talet, är att stickningen på tröjan användes som identifikation för förlista fiskare som spolats i land och att olika klaner på Irland använde mönster för att urskilja varandra. Det stämmer tyvärr inte. Lite annorlunda är det med de norska motsvarigheterna, där hade olika byar olika mönster just för att kunna känna igen varandra.

En bra hösttröja ska vara varm, klassisk och stilsäker. Hur står sig då den irländska fiskartröjan?

  • Varm? Duger det för en sjöbuse på Atlanten så duger det för dig.
  • Klassisk? Det var Ernest Hemingways favorittröja, så: ja.
  • Stilsäker? Steve Mcqueen ägde en, så även Grace Kelly.

Steve Mcqueen i sin fiskartröja.

Cool kille i fiskartröja från L.L. Bean.

Den irländska fiskartröjan ska inte blandas ihop med den norska fiskartröjan som vi skrivit om tidigare. Förutom att de både tröjorna har helt olika stickning så är den irländska tröjan faktiskt ännu varmare och bulkigare än den norska varianten. Men den kanske största skillnden är att den norska fiskartröjan är ett mer renodlat östkustfenomen och allt igenom extremt preppy, medan den irländska fiskartröjan varit populär bland allt från berusade hamnarbetare i Baltimore till yachtmän på rivieran. En sak har tröjorna dock gemensamt: båda är stilsäkra alternativ som har en given plats i varje mans garderob.

L.L Bean säljer en av marknadens finaste och mest välrenommerade irländska fiskartröjor, tillverkad i 100% ull, på Irland. Finns i tre färger och för $129 är det ett fynd. Det finns även en hel del lokala irländska alternativ och billigare moderna kopior.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments on Hösttröjor: Den irländska fiskartröjan

  1. Anna-Karin Erling
    October 26, 2011 at 22:36 (4 years ago)

    irländsk tröja

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Comment *