Advertise with us. Click for details.

Skotrappan: Manligheters guide till randsydda skor

  Second hand-fynd på Bondegatan i Stockholm, ett par tasselloafers i modellen Grayson från Allen Edmonds. Pris? 250 kronor. Mindre än en tiondel av nypriset (se mer bilder på dessa skor här).

Det finns ohyggligt många tillverkare av klassiska herrskor. Därför är det svårt att bedöma kvaliteten på de skomodeller man är intresserad av, särskilt om shoppingen sker online. I ett försök att guida er läsare i denna djungel av herrskor har Manligheter sammanställt en “skostege” i vilken de mest kända tillverkarna rankas efter den kvalitet deras skor håller. Skostegen har sex steg, där Steg 1 utgör de skor med sämst kvalitet och Steg 6 de skor med bäst kvalitet. 

Steg 1 – Ej randsydda skor 

 

 

En svart derby från Sebago är inte mycket mer än en brukssko. 

Det blir inte enklare än såhär. Plastsulor, lim, dåligt skinn och maskinsytt. Lästen är antingen för smal eller för bred och skon sitter sällan bekvämt på foten. Räkna med att ha skavsår någon vecka innan det plastiga lädret töjt ut sig och sulan börjat bli bekväm. Skor av denna kvalitet håller mellan sex månader och tre år. Ett problem är att de till skillnad från bättre skor sällan får en fin patina utan ser sämre ut med tiden. Men den bristande kvaliteten till trots finns det ingen anledning att bli absolutist utan många snygga och klassiska skor tillverkas på detta sätt. Den medvetne mannen undviker dock att betala för mycket för ett par.  Ett bra riktmärke är att inte lägga mer än 1 000 kronor.

Exempel på märken på nivå 1 är Ecco, Rockport, Sebago, Tiger och Filippa K. 

Steg 2 – Randsydda skor 

 

 En randsydd Loakesko, enkel men användbar.  

Nu börjar vi prata riktiga skor. Den avgörande skillnaden från steg 1 är konstruktionen och sulan. Skorna är randsydda även om metoden är enklast möjliga. Det gör att sulan kan bytas ut vid slitage och att skon formar sig bättre till foten. Priset är inte särskilt farligt och den stora tillgången gör att en sådan här typ av sko ofta blir inkörsporten till en mer klassisk skogarderob. Nackdelen är skinnet. Skinnet känns ofta glansigt och plastigt. Det kan se bra ut i början men på sikt tenderar skinnet att spricka, hållbarheten är sällan mer än två, tre år. Skor från nivå 2 är därför inte heller värda mer än cirka 1 500 kronor. 

Exempel på märken på nivå 2 är: Johnston & Murphy, Cheaney, Loake, Baker (Heritage, Professional och International), Grenson (Rushden och Feathermaster) Herrings Shoes (Graduate och Classic), Alfred Sergant (Classic Line). 

Steg 3 – Randsydda skor i kalvskinn  

 Allen Edmonds Park Avenue är en klassiker i det amerikanska näringslivet. Ett perfekt val för den politiker eller affärsman som värdesätter kvalitet, men inte vill dra till sig onödig uppmärksamhet.  

Är man intresserad av att göra en investering i en bra och hållbar sko är detta den nivå man bör lägga sig på. Precis som i steg 2 är skorna randsydda, men till skillnad från steg 2 är de gjorda av kalvskinn. Det gör att de håller längre och dessutom ser bättre ut med tiden. Med rätt skötsel kan dessa skor hålla i minst fem år. Problemet är lästen. Den är sällan elegant och detaljarbetet och finishen lämnar en del att önska. Skorna är bra arbetshästar men inte så mycket mer. Ett bra pris är under 3 000 kronor. 

Exempel på märken på nivå 3 är: Loake (1880), Cheaney (de bättre modellerna),Barker (Handcrafted), Allen Edmonds, Shipton and Henge,  Italigente (Crown collection), Herrings Shoes (Premier), Church’s, Alden, Alfred Sargent (Premier Collection).

Steg 4 –  Bättre skinn och mer genomarbetade modeller Tricker’s Regent är en elegant oxfordsko med genomarbetade detaljer, såsom den vackra sömmen över tåhättan.  

Nu börjar skorna bli riktigt eleganta. Skinnet är snäppet bättre än vid steg 3 och det har mer energi har lagts på lästerna som nu får foten att framstå som mer elegant än den i själva verket är. Även slutbehandlingen är bättre. Skorna har snyggare sömmar och vackrare behandlat skinn. Allt under 4 000 kronor är ett bra pris för den här nivån av skor. 

Exempel på märken på nivå 4 är: R.M Williams, Grenson (Rose Collection), Shipton and Henage (de skor som är tillverkade av C&J), Peal & Co, Trickers (Jeremy Street Collection, 1829 Collection), Church’s (Costume grade), New and Lingwood, Ludwig Reiter, Crockett and Jones (Benchgrade). 

Steg 5 – Ekbarksulor, vackert skinn och fantastiska detaljer  

 

 

Crockett and Jones Handgrade erbjuder en kvalitetsnivå över det vanliga. Observera de vackra och slitstarka ekbarksulorna, den eleganta lästen och sulan som är helt i skinn, vilket ökar komforten. 

På nivå 5 börjar skorna att snudda på gränsen till små konstverk av hantverkskunnande. Sulan är härdad i ekbark, ett material som håller dubbelt så bra som vanliga lädersulor. Antalet arbetstimmar per sko överstiger vida de tidigare stegens arbete: i princip allt utom att fästa sulan har gjorts för hand. Omsorgen och hantverskickligheten syns på detaljerna, som sömmar och brougemönster. Dessa skor håller i minst 15 år om de vårdas på rätt sätt. Allt under 5 000 kronor är ett bra pris.  

Exempel på märken på nivå 5 är: New and Lingwood (Poulson Skone), Lodger, Barker Black, Grenson (Masterpiece) och Crockett and Jones (Handgrade). 

 

  

Steg 6 – Nästan som skräddarsytt  

  tdg1 

  

 

Oxfordsko från Edward Green’s Top Drawer-kollektion. Ett mästerverk. (Bild från Leather Soul) 

Bättre skor är de i nivå 6 går inte att få om man inte en skräddarsyr ett par. De företag som tillverkar skor på denna nivå har ofta också en stor och aktiv bespoken-verksamhet. Förutom att man som kund fortfarande är begränsad till att välja från ett antal på förhand bestämda modeller, vilket man inte är om man väljer att skräddarsy, så är skillnaden upp till de skräddarsydda paren små. Allt från skinn till konstruktion håller sådan klass att till och med den som aldrig har ägnat en tanke åt skor direkt kan se att detta är något annat alldeles extra. Potentiella köpare bör därmed iaktta viss försiktighet, för precis som med dyra klockor kan skor på denna nivå dra till sig onödig uppmärksamhet. Något man möjligen vill undvika om man är politiker, fackpamp, arbetar med välgörenhet eller sysslar med skumrask-affärer på sidan av jobbet. Pris? Allt under 7000 kronor är ett fynd, om prislappen börjar närma sig 13000 kronor är det läge att satsa på skräddarsytt istället. 

Exempel på märken på nivå 6 är: Alfred Sargent (Handgrade), Gaziano & Girling, Vass, John Lobb Paris, Edward Green och George Cleverley.

 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

84 Comments on Skotrappan: Manligheters guide till randsydda skor

 1. Kristoffer
  January 24, 2011 at 19:12 (5 years ago)

  Bra genomgång. Har de senaste åren köpt på mig crockett skor. Men skulle gå upp till Edward Green mfl men ingen av dessa i nivå 5 verkar saluföra lite bredare modeller i G? Känns ju bittert att gå tillbaka till att beställa större storlek i skor för 7000 spänn. Vet ni om man kan maila tex EG och be dem göra en modell lite bredare, eller får man bita i det riktigtsura äpplet ochb gå över till bespoke?

  • Per
   January 24, 2011 at 20:57 (5 years ago)

   Tack! Nix du behöver inte gå över till bespoke. Det går att specialbeställa EG skor i storlek G, vilket kostar ungefär 10% mer än att köpa dem direkt från hyllan. Ett annat alternativ är Gaziano & Girling som går att beställa i F/G bredd via http://www.bespoke-england.co.uk/ eller Hans Allde.

 2. Olof
  January 24, 2011 at 19:24 (5 years ago)

  Även om man ibland måste få lov att generalisera lite så blir den här typen av rangordningar lätt väldigt missvisande. Visst, man kan säga att exempelvis kalvskinn generellt är att föredra, men kvalitetsspannet på olika typer av kalvskinn är helt enormt, vilket gör jämförelsen omöjlig. Och det är bara en aspekt. Man skall inte glömma bort att tillverkningen av skor är en grymt komplicerad process. Utskärning av läder, läderkvalité, foder, limmet för fodret, klackbas, sömnad, lästning, lästmakeri, finish, bottningsmetod, bindsulans uppbyggnad är bara några exempel på moment och detaljer som alla sammantaget bidrar till skornas form och kvalité. Det går inte att utifrån en lista välja skor vilka som är bäst utan man måste själv ut och prova för att hitta sina favoriter. Det handlar i mitt tycke lika mycket om val av modell som av tillverkare.

  En sak jag reagerade extra på var följande “Problemet är lästen. Den är sällan elegant och detaljarbetet och finishen lämnar en del att önska”. Att utforma en läst är visserligen en dyr process, men det är ju inte så att det skulle vara dyrare att tillverka en “snygg” kontra en “ful” läst. Möjligtvis kan man säga att en slankare och mer fotnära form kräver ett bättre hantverk för att inte strama åt, men utformningen av lästen är annars en fråga om smak.

  • Per
   January 24, 2011 at 22:01 (5 years ago)

   Olof, klok kommentar!

   Givetvis är det en fråga om en generalisering, som vanligt med skalor blir det knepigt med gränsvärden, i denna skopyramid märks det särskilt väl när det gäller steg 3 och 4. T ex skulle Italigente (steg 3) och R.M. Williams (steg 4) i princip kunna byta plats, men samtidig är det uppenbart att Loake 1880 (steg 3) inte går att jämföra med Crockett and Jones Benchgrade (steg 4). Så, trots enskilda gränsdragningsproblem vill vi hävda att modellen fungerar rätt väl som riktmärke.

   Du har rätt i att det är skillnad på kalvskinn och kalvskinn, vilket är precis är den poäng vi försöker förmedla med listan – alla skor från steg 3 och uppåt är i kalvskinn, i stigande kvalitetsordning, på steg 6 är vi uppe i nästan samma skinnkvalitet som man finner hos bättre bespoken skor.

   När det gäller formuleringen kring lästen så är vi just ut efter hur fotnära (likt bespoken) skon är och inte om modellen har rund tå eller inte, vilket precis som du skriver är en ren smak sak :)

   • Rolle
    November 21, 2012 at 20:45 (3 years ago)

    Bespoke, inte bespoken. Snälla…

    • Per
     November 21, 2012 at 20:51 (3 years ago)

     Swenglish!

 3. Rasmus
  January 24, 2011 at 20:46 (5 years ago)

  Efterlängtad artikel, bra gjord!
  Jag efterlyser en artikel om byxor, lite allmänt om dem och så. Flanell, chinos, formella, casual passform etc.

  Tack för en bra blogg, följer den ständigt!

 4. Fredrik
  January 24, 2011 at 22:48 (5 years ago)

  Något jag kom att reagera över, ni placerar Cheaney på nivå två men Herring premium på nivå 3. Enligt Herring själva tillverkas många av deras premiumskor av just Cheaney så varför skulle de skor som Cheaney säljer under egen etikett vara sämre än de som de tillverkar åt Herring?
  Annars väldigt bra och lättöverskådligt gradering även om den som både Olof och ni själva säger är väldigt generell men den ger i alla fall en liten fingervisning.

  Keep up the good work!

  • Per
   January 24, 2011 at 23:21 (5 years ago)

   Tack Fredrik! Det blir lite komplicerat då Cheaney tillverkar många olika kollektioner, bäst är nog om de (likt Herrings) finns representerade på både steg två och tre.

 5. Willgott
  January 24, 2011 at 22:56 (5 years ago)

  Väldigt bra genomgång men jag undrar om ändå inte Trickers 1829 ska upp till samma nivå som C&J Benchmade? De kostar lika mycket (runt £300) och är erkänt bra. Om några dagar får jag hem ett par Trickers Kensington, det ska intressant att jämföra dom med mina C&J Connought.

  Återkommer med utlåtande.

  • Per
   January 24, 2011 at 23:42 (5 years ago)

   Tack Willgott! Gör så. Kul att se hur du upplever dem! Själv har jag uppfattningen att Trickers 1829 inte riktigt har lika fina läster som C&J:s vanliga modeller, men skillnaden är hårfin så de förtjänar att flyttas upp till nivå 4:a. Skillnaden mellan Trickers Jeremy Street och 1829 är mig veterligen främst lästen.

   Överlag tycker jag Trickers förtjänar mer uppmärksamhet/credd än vad märket får.

  • Tweed Country Sports
   January 25, 2011 at 11:16 (5 years ago)

   Hej,
   Vi vill bara klargöra att Tricker’s bara har en kvalitetsnivå på sina skor, som dessutom är rätt hög i förhållande till priset. 1829 kollektionen skiljer sig inte från Jermyn Street kollektionen förutom till lästens form. 1829 lästen är försedd med ett lätt ciselerat tåparti. Vilken läst som är mest fotnära beror förstås på vilken form man har på fötterna. Bilden i artikeln ser inte ut att visa Tricker’s Henley från Jermyn Street kollektionen utan Tricker’s Regent från just 1829 kollektionen.

   Tricker´s använder alltid rätt konservativt återhållsamma läster, utan överdrivet förlängda eller kantiga tåpartier. Alla dressade skor och kängor har dold kanalsydd sulsöm. Tricker’s mest kända kollektion Country har dubbel lädersula samt storm welt och bälgplös som extra vattenskydd. Tricker’s som grundades 1829 är Northamptons äldsta skomakare och finns fortfarande i samma familj. Om ni vill titta lite närmare på Tricker’s kan ni besöka Paul & friends, Nitty Gritty, Scout eller Tres Bien Shop. Eller så slinker ni in på vårt showroom på Rörstrandsgatan 17 i Stockholm där vi har en hel del samples att visa.

   Vi hoppas att du blir nöjd med dina Tricker’s, Willgott, och tror nog att de ska stå sig väl i jämförelse med andra tillverkare. Vi ser fram emot att ta del av ditt utlåtande!

   Vänligen,
   Karl Oskar och Paul

   • Per
    January 25, 2011 at 13:07 (5 years ago)

    Hej Karl Oskar och Paul!

    Bra inköpstips! Vid tillfälle ska vi besöka er butik och kolla in utbudet. För precis som ni skriver erbjuder Tricker’s mycket skor för pengarna och det är helt klart ett av Manligheters favoritmärken. Vi har flyttat upp båda kollektionerna till steg 4, där det hör hemma – att jämföras med Crockett and Jones och Church’s är väl knappast dåligt? :) Inte heller t ex Alden som de jämfördes med tidigare.

    Även om Tricker’s gör bra skor och är ett härligt varumärke är Tricker’s inte (rent kvalitets-/konstruktionsmässigt) lika “bra” som Grenson Masterpice, CJ Hand Grade eller andra skor i kategori 5 och uppåt. Tricker’s gör schyssta skor men det är inte ”high end”, å andra sidan kostar ett par Tricker’s heller inte 6 000 kr utan snarare 3 000-4 000 kr.

    Vi håller med om att Tricker’s erbjuder ett stort utbud av konservativa (ur-brittiska) läster, vilket vi gillar skarpt. Vad som är estetiskt tilltalande är dock subjektivt, rent hantverksmässigt är det som Olof tidigare skrev svårare att tillverka en läst som sitter när foten. På modebloggar och skosidor syns oftast rätt extrema modeller, men det betyder inte att en fotnära läst står motsatsförhållande till ett konservativt utseende (som främst är avhängt tåns form). Både Edward Green, GG, Vass och GC har ett stort utbud av konservativa skor.

    • Tweed Country Sports
     January 25, 2011 at 14:20 (5 years ago)

     Hej Per,
     Kul att ni gillar Tricker’s! Vi gillar förstås Manligheter: Även Ivy League-stilen har ju brittiska rötter.

     Topplistor är oftast lika underhållande som subjektiva. Varje medveten gentleman har sin egen rangordning av skomärken baserat på sina personliga kriterier. Din lista är trevlig och vi skäms inte för det sällskap Tricker’s har fått. I sin första version kunde den dock ge intrycket av att Tricker’s erbjuder två kvalitetsnivåer på sina skor såsom exempelvis C&J, så det ville vi gärna reda ut.

     Det skiljer rätt lite i kvalitet och konstruktion mellan de brittiska tillverkare som rör sig på rätt nivå: Samma konstruktionslösningar, samma maskiner och samma handmoment. Samma långa livslängd om man sköter dem rätt. Sedan är det upp till var och en vilken styling man gillar, och vilka detaljer man är beredd att betala för…

     Välkommen in på ett sko-snack vid tillfälle!

     Karl Oskar och Paul

 6. Rasmus
  January 25, 2011 at 17:05 (5 years ago)

  Om ett par skor ur Loake´s 1880 serie ligger på nivå 3, då får man väl säga att deras Dorchesters för £170 hos pediwear.co.uk är ett bra pris, eller?

  • Per
   January 25, 2011 at 17:57 (5 years ago)

   Yes, det är ett bra pris. Dessutom slänger Pediwear med en slips utan extra kostnad :)

   Blir det en brun eller svart modell?

 7. Carl
  January 25, 2011 at 17:19 (5 years ago)

  Hej Rasmus!
  Jag tycker 1880 serien är väldigt prisvärd. Lägg på 17,50 så får du skoblock och frakt inkluderat och från och med köp 2 på Loake 15%. Jämfört med allt vanligt trams som säljs i svenska skoaffärer är det fruktansvärt prisvärt.

 8. Rasmus
  January 25, 2011 at 18:55 (5 years ago)

  Bruna skor står på listan och jag föll för just denna modells bruna färg.
  Läst lite om Loake och där finns tydligen många uppfattningen om märket, men för £170 är Loake´s 1880 okej kan jag tycka. Man får ju helt enkelt bilda sig egen uppfattning eller spara en månad till.

 9. Rasmus
  January 25, 2011 at 23:10 (5 years ago)

  Hej Carl,

  Ja, mycket lutar åt ett köp. Det är första gången jag beställer skor från UK. Funderar lite på storlekarna, men man får väl gå efter deras tabell. Är 44 ibland 44,5 så deras 10:or verkar det rätta då….alltid svårt.

  • Per
   January 26, 2011 at 09:46 (5 years ago)

   Ser ut att vara en bra affär och ett par fina skor. Storlek 10 låter rätt för dig, du kan alltid byta om det inte funkar. Pediwears kundservice är suverän.

 10. Willgott
  February 1, 2011 at 18:51 (5 years ago)

  Då sitter jag med Trickers Kensington på fötterna. Färgen, Beechnut burnished-är väldigt snygg och passar perfekt tillsammans med t ex grå flanellbyxor eller blåjeans. Mina C&J är byggda på läst 236 som är en mera konservativt rundad läst än vad C&J normalt har, jag tycker den är perfekt som formell kostymsko. Trickers läst är smått kantig och upplevs faktist som smidigare, jag hade väntat mig motsatsen. Dolda sömmar på sulorna höjer intrycket, annars är finishen på sulan bättre på C&J. Det är dock en parantes då jag längtar efter att få ta ut skorna och slita ner sulan lite. Kul att alla Northhamptonskor i storlek 11 med normalbredd passar mig perfekt, lyckad standardisering?

  Sammantaget så är jag hittils väldigt nöjd med mina Trickers efter att ha promenerat runt lite i lägenheten. extra plus för de otroligt snygga lästade skoblocken med lackad bakdel.

  • Per
   February 1, 2011 at 21:42 (5 years ago)

   Kul att du är nöjd med skorna! Och tack för redogörelsen, det är härligt med nya skor. Blir köpsugen :)

   Skaffade ett par svarta oxfordskor modell Henley för ett år sedan, suveräna skorna. Sulorna är onekligen något extra.

 11. Ola
  February 1, 2011 at 21:05 (5 years ago)

  Som info:
  Joseph Cheaney ägdes under ett antal år av Church. Church ägs sedan ett antal år tillbaka av italienska Prada. Under senare år har säljs även italiensktillverkade skor under varumärket Church. Under 2010 köpte William och Jonathan Church, Joseph Cheaney av Prada. Det är mer en fråga om skillnad på varumärkesstrategier än om kvalitetsskillnader när man jämför varumärkena Church och Cheaney. En Herring Premium och en Cheaney är i stort sett identiska, bortsett från att Herrings skor är “egen” design, som alltså säljs exklusivt av dem. Att en randsydd Loake eller Barker bara skulle hålla i 2 – 3 år är trams. Allt beror väl på hur många par du har och hur de används och sköts? Rätt hanterade håller även dessa lätt 8 -10 år. Att finishen är ett snäpp sämre, det är en annan pilsner det.

 12. Fredrik
  February 8, 2011 at 22:34 (5 years ago)

  Kanske inte rätt forum..Jag har just fått mina nya Crocket & Jones skor med lädersula. Jag känner mig inte komfortabel med att lägga på en tunn gummisula på skorna. Jag kommer använda skorna vid torrt väder, inte på vintern och använda galoscher vid blött väder. Tänker jag rätt?

  • Per
   February 9, 2011 at 09:07 (5 years ago)

   Grattis, till dina nya skor, vilken modell blev det? Om du inte tänkt använda dem på vintern eller motsv. så strunta i gummisulan, den är inte lika snygg och du kommer att ångra att du tog bort “originalet” från skon. Bättre att köra på och sula om dem allt eftersom.

   • Fredrik
    February 9, 2011 at 20:37 (5 years ago)

    Tack! Det blev ett par Connaught (Chestnut). Sjukt snygga till min mörklåa kostym! Det kändes underbart att glida omkring i dom på jobbet idag!

 13. Gustav
  February 9, 2011 at 12:33 (5 years ago)

  Hej funderar på att köpa ett par Cheaney, som jag har hittat billigt. Har sedan tidigare två par Crockett och ett par Loake 1880. Har fått för mig att Cheaney är snäppet bättre än loake’s 1880 och snäppet sämre än Crockett benchgrade. Bra pris som sagt men jag skulle t.ex. inte köpa ett par loake till i nu läget oavsett pris, eftesom jag inte tycket dom håller tillräckligt bra kvalite. Några åsikter?

  • Per
   February 10, 2011 at 18:29 (5 years ago)

   Cheaney gör helt ok skor, men du har rätt i att de är snäppet sämre än C&J. Nivå 3 jämfört med nivå 4 enligt vår lilla ranking.

   Risken är att du vant dig vi C&J och att du aldrig riktigt kommer bli nöjd med dina Cheaneys, så de blir stående tills du ger upp och säljer du dem på Blocket. Har själv testa att köpa lite enklare skor än dem jag har men det har sällan lyckats, framförallt när det gäller oxfords och andra dressade modeller (kängor etc är en annan femma).

   Sen tycker jag personligen – och detta är en högst personlig åsikt – att Cheaneys skor överlag saknar karaktär eller tja, i alla fall gör varumärket Cheaney det. Förstår inte rikigt vad Cheaneys står för och vad det är de vill med sin tillverkning. :)

 14. Andie Fredriksson
  February 11, 2011 at 10:02 (5 years ago)

  Den här artikeln är inte fullständig. Sebago har idag tillverkning i Spanien och är definitivt med i nivå 3 med sina modeller. Modellen Derby har inte existerat på marknaden i Sverige. Allen Edmonds är definitivt nivå 5, tillhör absolut de bästa på marknaden. Ansvarig bakom artikeln har inte läst på riktigt!

  • Per
   February 11, 2011 at 12:22 (5 years ago)

   Andie, sant listan är inte fullständig och alla kommentarer är därför välkommna.

   Viktigt att komma ihåg är att denna lista primärt utgår från randsydda skor. Mig veterligen är Sebago (som b la gör fantastiska seglarskor) ingen välrenommerad tillverkare av randsydda skor. Modellen Derby har jag aldrig sett vare sig här eller på den amerikanska marknaden, skicka gärna en länk på hur den ser ut.

   Allen Edmonds gör bra skor men de är inte i närheten av C&J Handgraded rent hantverksmässigt, men så kostar ett par AE:s bara hälften så mycket :)

 15. Martin
  February 11, 2011 at 16:48 (5 years ago)

  Italigente gör ej randsydda skor

  • Per
   February 11, 2011 at 18:10 (5 years ago)

   Jodå, de har en kollektion med randsydda skor – Crown Collection. Men du har helt rätt i att merparten är av Italigentes skor är durksydda.

 16. Herrskobloggen
  February 15, 2011 at 15:21 (5 years ago)

  Kul artikel! Italigente skall tydligen gå över mer och mer på randsytt, men jag har fortfarande lite svårt för deras läster. När man väl traskat förbi, eller levlat som mina brorsöner kanske skulle kallat det, “Steg 5″ så är det mer eller mindre omöjligt att vända tillbaka! Dock så gillar jag både Alden och Trickers när det gäller ruffigare, lantliga skor!

 17. Jocke
  February 18, 2011 at 14:20 (5 years ago)

  Rolig artikel som jag tycker ger en ganska bra fingervisning. Som med listor går det alltid att snacka detaljer men man behöver ju inte läsa listan som Fan läser bibeln, den utgör ju iaf en bra grund för en diskussion i ämnet. Jag tycker det ger minst lika mycket att läsa kommentarerna (om de är konstruktiva) som det ger att läsa artikeln.

  Jag har en fråga och det är ang. Lodger som ligger på nivå 5. Om man läser på diverse forum, bla. styleforum, så får iaf jag intrycket av att Lodger inte håller särskilt hög kvalitet. Många som skriver att de är dyra och att de skulle vara under C&J benchgrade i hantverk. Vad säger manligheter samt övriga läsare om det? Finns det någon som köpt Lodger och andvänt ett tag?

  • Per
   February 19, 2011 at 13:43 (5 years ago)

   Ínstämmer, det är jättkul med alla kommentarer! Måste erkänna att Manligheter har en relativt begränsad erfarenhet av Lodger, de par vi sett har varit vintage. Konstruktionsmässigt ligger de möjligen närmare än 4 än en 5:a, men Lodgers design och finnsh är trots allt lite “mer” än ett par vanlilga C&J. “Prisvärd” är i alla fall ett ord man inte ska nämna i samma andetag, £400-£500 för ett par är sjukt dyrt.

 18. Daniel Blomqvist
  February 19, 2011 at 01:54 (5 years ago)

  Hej! Är det någon som vet hur man får tag på riktigt små chrocket & jones (storlek 5). Är det specialbeställning som gäller? Går det att hitta på nätet?

  Tacksam för alla tips.

 19. erpet
  February 24, 2011 at 20:22 (5 years ago)

  Det är klart att det görs bra skor i andra länder också (t.ex. Ungern och Spanien). Randsytt förknippas dock oftast med kvalitet.

  • Henrik T
   February 25, 2011 at 14:25 (5 years ago)

   Exakt. Vass som det står om i inlägget kommer väl t ex från Ungern.

 20. Gunnar Wormbs
  May 20, 2011 at 22:20 (4 years ago)

  Hur vet jag vilka modeller av Shipton and Henage som görs av C&J ?

 21. Stefan M GBG
  September 3, 2011 at 23:19 (4 years ago)

  Hej!
  Jag har väldigt breda fötter. Sannolikt behöver jag 9:or och fitting H.
  Problemet är bara att utbudet är rätt litet.
  Vad göra?
  Köpa nåt halvtrist i H eller försöka lästa ut nåt roligare?

  • Per
   September 4, 2011 at 15:52 (4 years ago)

   Du kan ju köpa ett par i G-vidd och lästa ut dem en smula. Crockett & Jones gör en hel del av sina modeller i G-vidd som standard, närmare bestämt Drummond, Finsbury, Radstock, Dartmouth, Draycott, Monkton, Boston, Bayswater, Latimer, Pembroke, Grasmere och Brecon.
   Dessutom finns ett flertal i F-vidd, och några enstaka i H-vidd. Hittar du en som är rätt i längd går det ju nästan alltid att öka bredden.

 22. Hej
  October 8, 2011 at 12:45 (4 years ago)

  Hur är Loake Pimlico chukka boots jämfört med liknande modeller från Alfred Sergant, Church, Crockett and Jones etc? Jag tycker att Pimlicon är snygg men samtidigt vill jag inte köpa en sko som håller sämre kvalitet. Jag har för mig att du har några Alfred Sergant chukkas, hur är de i kvalitet jämfört Loake Pimlico(1880)?

  • Hej
   October 11, 2011 at 16:15 (4 years ago)

   Är det någon som är sugen på att svara?

   • Per
    October 11, 2011 at 18:48 (4 years ago)

    Loake 1880 är jämförbar med de Alfred Sergants vanliga chukka boots. Crockett and Jones är en nivå över men de kostar nästan dubbelt så mycket också. Church är säkert ok, men inte värda sitt pris.

    Jag är mycket nöjda med mina Alfred Sergant chukkas modell Gillford: http://www.pediwear.co.uk/sargent/products/1588.php

    AS håller på att fasa ut sina låg- och mellanpris kollektioner för att satsa endast satsa på G&G-nivån. Pediwear rear ut de skor som finns kvar, bra fyndläge om man lyckas hitta någon modell i rätt storlek.

    Loake Pimlico är ett bra inköp annars, särskilt i brun mocka.

 23. Erik
  October 11, 2011 at 20:24 (4 years ago)

  Vad jag hört är loke 1880 prisvärda. Klart att C&J är bättre, men de är som sagt även dyrare. Jag äger 3 par herring och är mycket nöjd med dessa. Klart att de inte är de bästa skor, men de kostade bara en tusenlapp var och är enligt mig mycket prisvärda.

  Eftersom min budget är begränsad planerar jag köpa ett gäng till Herring, loke, loding och Markowski för att sedan fasa ut dem mot dyrare och bättre skor.

  • Andreas
   October 12, 2011 at 06:19 (4 years ago)

   Jag skulle göra tvärt om. Satsa på några par riktigt bra istället för att köpa billigt nu för att fasa ut sen. Låter som en dyr omväg.

  • Jocke
   October 12, 2011 at 23:54 (4 years ago)

   Håller med Andreas. Du nämner fyra halvdyra märken och om du köper en sko från varje blir det ju lika mycket som två Crockett & Jones tex. Jag skulle verkligen tänka igenom vilka typer av skor jag behöver och sen köpa de jag använder mest av ett bra märke. Hoppa över mellanklassen och komplettera med slit och slängskor från nån stor kedja och fortsätt köpa skor på “din lista” när ekonomin tillåter.

   • Per
    October 13, 2011 at 10:35 (4 years ago)

    Håller till del också med Jocke och Andreas. Ska du bara köpa ett par skor och är beredd att lägga runt 1500-2000 kronor tycker jag man gör rätt i att satsa på ett par Loake/Herring eller motsv. Slit och slängskor kostar trots allt ändå nån tusenlapp och oftast helt fel look om man är ute efter en klassisk sko.

    Däremot finns det ingen anledning att bunkra upp med flera par Herrings et al. Varför köpa på sig fem-tio par ok skor, när man för samma pris kan köpa tre-fem par riktigt fina par? Det är ju inte så att skorna slits sönder i första taget. För jobbet klara det flesta sig utmärkt på cirka 2-3 par finare skor i oxfordstil.

    Det verkar som att vi män har lätt att falla in ett hording betende när det gäller skor och skjortor. Som en klok vän sa en gång “att samla på kläder är inte samma sak som att bygga en garderob”, en bra devis att ha i åtanke :)

 24. Sven
  October 17, 2011 at 22:12 (4 years ago)

  Tack för en grymt bra artikel! Skulle verkligen uppskatta en liknande för kostymer. Förslagsvis märken och kollektioner som finns att tillgå i Sverige (Stockholm).

 25. SL
  October 17, 2011 at 22:20 (4 years ago)

  Har vart en del trådar om skötsel av skor; men behöver man/skall man även smörja in skorna invändigt
  med något lämpligt medel så att inte innerlädret torkar ut eller räcker det med skoblock och inte låta skorna torka ordentlig mellan användningarna?
  Såg att Saphir hade en produkt för det:
  http://www.valmour.com/advices/taking-care-of-the-inside-linings-of-your-shoes,122

  Att den sedan har en svag fiskdoft är ju inte direkt en höjdare…

 26. SL
  October 20, 2011 at 16:13 (4 years ago)

  Ingen som har någon erfarenhet eller åsikt om ev. vård av lädret på insidan av skon?

  • Per
   October 20, 2011 at 16:48 (4 years ago)

   Min erfarenhet är att det räcker bra med ett par skoblock i cederträ.

 27. Bert
  December 22, 2011 at 19:00 (4 years ago)

  Jag ska köpa ett par chukkas och sitter här och funderar om jag ska välja Loake Kempton eller Pimlico? Vad skiljer dessa åt? Upplevs Pimlico som smal, eller är det bara bilderna som luras lite?

  • Calle Z
   December 24, 2011 at 15:18 (4 years ago)

   Pimlico är en mer dressad läst, medan Kempton är rundare i tåboxen. Har själv två par Kempton (det ena paret är en mörkbrun CT), och använder dem året runt som informella bruksskor. Passar även till sommarens kortbyxor a la äventyr-i-öken looken. Enligt vissa så är Pimlico lite längre i tåboxen, men aningen bredare i vidd. Detta är givetvis individuellt beroende av vilken form din fot har.

 28. Carl
  January 14, 2012 at 23:12 (4 years ago)

  Tänkte fråga om mockaskor. Är det en ny grej eller har det funnits länge? Jag har fått för mig att de ändas varit populära de senaste 30 åren. Fanns de och var populära även på 50 talet?

  • Per
   February 19, 2012 at 13:18 (4 years ago)

   Charles Tyrwhitt använder sig av Loake för att tillverka sina skor. Reapriset reflekterar ungefär vad ordinarie pris för motsvarande Loake-sko är. Följaktligen ligger skorna du länkar till i samma segment som de billigaste Loake-skorna, vilket är detsamma som sämre kvalitet och dåligt detaljarbete. Det kan noteras att CT:s bilder på skor inte nödvändigtvis reflekterar hur skorna ser ut i praktiken – de väljer snarast ut de skor som blivit bäst. Den verkliga varan kan se ut lite hur som helst eftersom Loakes kvalitetskontroll är klart bristande. Jag har erfarenhet av detta både från Charles Tyrwhitts butik och postorderbeställda Loake. Kolla för övrigt hur klacken skildras helt olika på två av produktbilderna. Vidare kan påpekas att skorna inte är randsydda, trots att det står så i produktbeskrivningen. De ser snarast durksydda ut, vilket inte nödvändigtvis är sämre, men ändå värt att notera.

   Avslutningsvis tycker jag dessutom att de är ganska fula… :)

   • Condrad
    February 19, 2012 at 16:00 (4 years ago)

    Var är fult med dom? Är de för mycket ivy med penny loafers?

    Tycker själv att de var väldigt snitsiga.

    • Per
     February 19, 2012 at 16:56 (4 years ago)

     Alltså, smaken är ju som baken. Är själv inte särskilt förtjust i penny loafers överhuvud taget, varför min kritik kanske ska tas med en nypa salt. Men skon du länkar till ter sig i mina ögon som ett konstigt mellanting mellan driving loafers och pennyloafers. Lästens form och den mycket tunna sulan i framfoten för tankarna till driving shoes, samtidigt som ovanlädrets design naturligtvis är en pennyloafer. Jag kan inte konkretisera det mer än så. Penny loafers blir lätt gubbiga, jag antar att det är därför olika tillverkare försöker snofsa till dem med variationer på långa alt. fyrkantiga läster, annorlunda material och så vidare. Om du vet att du vill köra på preppystil kanske du ska titta närmare på exempelvis Alden, som gör väldigt klassiskt amerikanska skor, däribland penny loafers. Ett exempel som jag tycker är helt okej: http://www.thesimplyrefined.com/wp-content/uploads/2011/09/1P_9697F.jpg

 29. Tobias
  March 28, 2012 at 17:12 (3 years ago)

  Jag läste artikeln och blev nyfiken på om de skor jag har på mig idag är randsydda eller inte.

  Hur ser man det?

  När jag kikar in i skon så går skinnet från en synlig söm ovanpå på skon på vänster sida till motsvarande söm på höger sida skon, med en söm som håller ihop sidorna mitt i under foten. Sulan sitter fast med en söm genom skinnet i sulkanten. Konstruktionen är som att man sytt fast en mockasin ovanpå en lädersula. Skorna är Prada-loafers av årets model, enligt Pradas site: 2DG016 055 F0002 9 BRUSHED CALF LEATHER UNLINED MOCASSIN— PINCH STITCH SEAMS—HEAT-EMBOSSED LOGO

 30. Johan
  October 4, 2012 at 13:50 (3 years ago)

  Hej jag söker tips på butiker och skomakare som har instegsmodeller till randsytt; Johnston & Murphy, Cheaney, Loake, Baker (Heritage, Professional och International), Grenson (Rushden och Feathermaster) Herrings Shoes (Graduate och Classic), Alfred Sergant (Classic Line). Förslag?

  • Johan
   October 4, 2012 at 13:50 (3 years ago)

   Missade att nämna att det gäller Göteborg.

   • Johannes
    October 6, 2012 at 00:35 (3 years ago)

    Ett axplock av modeler från Loake hittar du hos Jerns.

   • CB
    October 8, 2012 at 10:41 (3 years ago)

    Finns en skomakare i köpcentret bredvid mässan, mittemot en ICA-butik, som jag sett säljer randsytt. Kommer dock inte ihåg vilka märken de har.

  • Teo
   October 6, 2012 at 14:04 (3 years ago)

   Du du kan tänka dig handla på nätet är ju pediwear en bra sida. Beställer du Loake från deras 1880 linje (som du bör hålla dig till ) får du skoblock en slips inkluderat för ca 2000kr. Väldigt prisvärt och ett bra alternativ som instegs dojja.

   • Per
    October 6, 2012 at 20:14 (3 years ago)

    Teos tips är bra. Hos Pediwear hittar du det mesta du söker annars finns även Herrings shoes. Men vill du kika i en fysisk butik så beror det på vilken stad du bor i?

 31. Robert
  October 9, 2012 at 11:11 (3 years ago)

  Beställde ett par Alfred Sargent Cambridge från deras Exclusive Collection igår. Anser ni att dom är en 3:a eller 4:a i trappan?

  • Rolle
   November 21, 2012 at 20:59 (3 years ago)

   AS Exclusive ligger på C&J Handgrade nivå i alla avseenden utom kvaliteten på ovanlädret, som ligger närmare C&J Benchgrade.
   Ekbarksulor, ritsnedlagd sulsöm, elegantare “midja” än C&J Handgrade. Mycket bra och klart prisvärda, kring 4 000kr.

 32. Gustav
  November 3, 2012 at 18:22 (3 years ago)

  Tack för ett riktigt förnämligt inlägg! Jag tänkte skaffa ett par svartvita brogues att ha när jag ska ut på galaj. Är Clarks BlackCheck Win ett bra köp? Om inte, känner du till något bra alternativ?

 33. D.
  November 21, 2012 at 21:34 (3 years ago)

  Listan är utsökt
  Church -> Crockett and Jones -> John Lobb

  John Lobb är utan tveka gralen i min bok. Fine att Edward Green ligger i princip dörr i dörrpå Jermyn Street. Men John Lobb är skon man vill begravas i.

 34. rasmus
  February 13, 2013 at 23:38 (3 years ago)

  finns det ingen tillverkare från steg 2 eller 3 som gör lite “vassare” skor? i stil med Gaziano & Girling osv? Tänke ett tag köpa ett par loak 1880 oxford kostymskor, och alla ära till stilrena enkla skor, men de är ju väl tråkiga och gubbiga.. vilka tillverkar som sagt lite vassare randsydda kostymskor, mer än Gaziano & Girling?

  • Lupizza
   May 7, 2013 at 20:55 (2 years ago)

   Vass 😉

 35. Henric
  May 7, 2013 at 13:29 (2 years ago)

  Går det köpa skorna för ca: priserna du presenterar ovan i Sverige?
  om ja: var får man tag på dem?
  Hur säkrar man att t.ex. Barker skorna tillhör “rätt” kollektion?